ZA SAMO 3 DANA: Ojačajte imunitet i podmladite organizam (RECEPT)

Posne dijete su uvek bile kontroverzne pa su zato razlozi zašto ljudi biraju da poste na prvom mestu. Dok neki to rade isključivo iz verskih razloga, drugi to rade da bi izgubili težinu za kratko vreme.

Jedna stvar je sigurna, većina nutricionista ne odobrava ovakve vrste dijeta. Ipak, jedna nedavna studija koja je intenzivno objavljivana u medijima poslednjih nekoliko nedelja je dokazala da samo tri dana posta može obnoviti vaš imuni sistem, koji će posle toga funkcionisati još bolje, zato što stimuliše matične ćelije da proizvode više belih krvnih zrnaca.

Kao što već verovatno znate bela krvna zrnca su od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje imunog sistema, s obzirom da se bore protiv infekcija i bolesti gde god da se pojave.

Studija otkriva da oni sa slabim imunim sistemom mogu imati koristi od posta, jer će podmladiti prirodan mehanizam odbrane za nekoliko dana. Ova studija pokazuje da čak i starije osobe mogu imati koristi od tri dana posta, ako se pravilno sprovede.

Obimno istraživanje je sprovedeno od strane renomiranih stručnjaka sa univerziteta u Južnoj Kaliforniji, a ono pokazuje da post posebno pomaže onima koji već imaju oštećen imuni sistem, kao oni koji pate od raka i koji su podvrgnuti redovnim tretmanima hemoterapije.

Takođe je poznata činjenica da efikasnost našeg imunog sistema opada sa godinama, što smo stariji, to je i naš imuni sistem slabiji. Post od 72 sata čini da se naš imuni sistem efikasno i prirodno obnovi, proizvodeći nova delotvornija bela krvna zrnca.

Kako radi produžen post?

Isto istraživanje je pokazalo da dugotrajno gladovanje ima dvostruko dejstvo, osim poznate pojačane aktivnosti matičnih ćelija i proizvodnji potpuno novih belih krvnih zrnaca čime poboljšava regeneraciju, takođe štiti imuni sistem od daljeg oštećenja izazvanim hemoterapijama, starenjem ili bilo kojim drugim faktorom. Jednostavno, post podstiče neku vrstu prirodne samoobnove koja omogućava imunom sistemu da radi punim kapacitetom.

Mehanizam delovanja je jednostavan, što ima smisla, zato što post obnavlja ceo imuni sistem gladovanjem, jer tako mehanizam prirodne odbrane vašeg tela prelazi na režim štednje energije. Tada počinje reciklaža starih ćelija imunog sistema čije funkcije nisu potrebne iz raznih razloga, a zatim započinje njihova zamena novim. Kada se to desi većina zaliha vaših belih krvnih zrnaca je uklonjena zajedno sa mastima i glukozom, što doprinosi gubitku težine.

Pored poboljšanja ukupnog imunog sistema tri dana posta nam pružaju i druge pogodnosti – na primer, može da inhibira sekreciju enzima koji je odgovoran za starenje, a takođe može da smanji rizik za rast tumora i razvijanja nekih vrsta raka.

Istraživanje koje se bavilo efektom gladovanja na imuni sistem i opšte zdravlje organizma je otkrilo da može imati neke efekte protiv toksičnosti. Ono je uključilo malu grupu pacijenata koji su postili tri dana pred hemoterapiju, i rezultati su bili veoma ohrabrujući. Ovo je jedna od najvećih prednosti posta, pored usporavanja proizvodnje PKA enzima.

Kao što je studija otkrila post od tri dana u bukvalnom smislu može naterati vaše telo da stvori praktično nov imuni sistem od nule, jednostavno se oslanjajući na glukozu i prirodne masti u vašem telu i na razbijanje većine belih krvnih zrnaca.

Istraživanje je trajalo najmanje šest meseci, tokom kojih su dobrovoljci morali da poste u određenim periodima od tri pa do čak četiri dana. Dok ovo istraživanje nije bilo objavljeno naučnici nisu mogli da naslute prednosti efekata koje post izaziva u našem telu.

Kada sve saberemo, oni koji se pridržavaju posta (bilo iz verskih razloga, bilo zbog mršavljenja) imaju dokaz za solidno zdravstveno stanje.

Jednostavno rečeno, produženi post može biti veoma koristan za one koji pate od različitih vrsta raka i koji su podvrgnuti naprednijim programima hemoterapije. Za hemoterapiju je poznato da pustoši imuni sistem našeg tela i da povećava nivo toksičnosti, ali na sreću možemo ublažiti neke od loših efekata na naše telo i umanjiti nivo toksičnosti.

Post ne može samo da pomaže u lečenju od raka, već nam može pomoći u prevenciji suzbijanja nastanka raka. Jak imuni sistem je od izuzetnog značaja za zdrav život, jer je prirodni mehanizam odbrane vašeg tela, prva linija odbrane od infekcija i bolesti izazvanim virusima i bakterijama.

Post od ne više od tri dana može imati iste efekte na vaše telo kao buster pilule koje možemo kupiti na tržištu, u odnosu na koje je jedina razlika u tome što je efekat prirodan i što stimuliše obnavljanje regeneracije tela bez pomoći sa strane.

Doručak:

1. musli (dodajte badem, orah, lesnik po izboru, suve smokve, šljive, kajsije) prelijte čajem ili mlekom od soje ili pirinčanim mlekom

2. parče integralnog hleba sa namazom od tunjevine ili sardine (najbolje je da je
sami napravite

Užina:

1. voće jabuka, pomoranža, par zrna badema i jedna smokva, suva šljiva, kajsija

Ručak:

1. razne čorbe od povrća, sa pečurkama, krompirom

2. povrće sa integrlnim pirinčem i pečurkama ili pasulj sa salatom ili tursijom

3. morska riba sa krompir salatom ili blitva i krompir

Užina:

1. pečena bundeva ili pečene jabuke, zasladjene sa malo meda

2. kompot od jabuka sa suvim voćem

Večera:

1. tanjir integralne testenina sa makom (zasladite sa malo meda)

2. integralna testenina ili pirinač sa pečurkama

3. slično kao doručak

Izvor: Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *