TRAVA IVA LIJEČI MNOGE BOLESTI: EVO KAKO SE KORISTI

Trava iva (teucrium montanum) je biljka koja se za liječenje mnogih bolesti koristi još od doba antike. Raste po krševitim mjestima, brdima i planinama, obično na kamenitom tlu. Poznaje se po malim i okruglim poleglim busenovima.

U narodu je poznata i kao gorski cmilj i dubčac, a iskusni travari cijene je kao zlato. Ne bez razloga, jer po starom narodnom vjerovanju trava iva pomaže čovjeku da se poslije duge bolesti oporaviti i mentalno i fizički.

Pored toga, dug je popis bolesti koje ona liječi, a koliko je pouzdana, govori i stara izreka: “Trava iva od mrtva pravi živa“.

Cvjeta od srpnja do rujna. Nadzemni dio biljke se odavno koristi u fitoterapiji, a skuplja se u vrijeme cvatnje. Pravilno branje trave ive podrazumijeva da lisnate cvjetne vrhove grančica režete oštrim škarama i brzo ih sušite na promaji da bi se sačuvala boja i miris.

Preporuka je i da gdje god da je berete, barem trećinu cvjetova ostavite netaknute.

Ova aromatična biljka sadrži eterično ulje, tanin, holin, saponine i gorke tvari. Koristi se preventivno za jačanje imunološkog sustava, a odličan je izbor i za one koji su izloženi stalnom stresu.

Izuzetno je gorkog i oporog ukusa, au narodnoj medicini pokazala se kao pouzdana za liječenje probavnih i dišnih organa, smatra se da pomaže i kod tuberkuloze pluća.

Zbog gorkih tvari nezamjenljiva je kod mnogobrojnih bolesti želuca, a olakšava i nadutost trbuha. Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne tvari u crijevima i želucu.

Također je djelotvorna kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti.

Čaj trave ive liječi grčeve i čisti krv

Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica, ali i kao pomoć u liječenju šećerne bolesti. Tinktura od ove biljke pomaže kod hemoroida, bolesti jetre i žuči jer potiče stvaranje i protok žučne kiseline.

Kao kupka povoljno djeluje na kožu, naročito kada je riječ o ranama i raznim promjenama na koži. Vrlo je popularna u obliku balzama za ublažavanje reumatizma.

Kako za ovu travu fitoterapeuti kažu da je univerzalni lijek, prema nekim tumačenjima može djelovati:

Protiv bakterija i gljivica, kod bolesti želuca, smanjuje upale, jak je antioksidans, vraća raspoloženje u depresiji, regulira probavu, izbacuje višak tekućine iz organizma, pomaže kod hemoroida i šećerne bolesti, čisti organizam.

Recepti

Čisti krv

Žlicu suhe i usitnjene trave ive preliti sa 250 ml kipuće vode, poklopljeno kuhati dvije minute i nakon 15 minuta procijediti. Dnevno piti 3 puta po šalicu svježeg nezaslađenog čaja, prije glavnih obroka.

Protiv hemoroida

Dvadeset grama biljke potopite u 100 ml konjaka. Ostavite da stoji dva tjedna. Protiv bolesti žuči ili hemoroida pije se tri puta dnevno po 20 kapi ove tinkture.

Za jačanje imuniteta

U litar crnog vina potopite 20 grama trave ive i ostavite stajati osam dana. Pije se po jedna čašica tri puta dnevno, prije jela. Možete probati i ovaj recept: osušenu ivu sitno samljeti u mlinu za kavu. Uzimajte jedan do tri grama prije jela.

Izvor: kucnilekar.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *