Kako nastaju krvni ugrušci i kako se liječi tromboza

Uzroci tromboze
Mnoštvo je uzroka tromboze; od poremećaja zgrušavanja krvi uslijed bolesnih stanja, poremećaja faktora zgrušavanja krvi, uslijed tumora, smetnji protoka krvi uslijed mirovanja, smanjenog atmosferskog tlaka, bestežinskog stanja, ozlijede krvne žile vanjskim uzrokom, povredom ili unutarnjim uzrokom te zahvatima kroz krvnu žilu.

Tromboze vena dijele se na:

Duboke venske tromboze koje zahvaćaju glavne vene i predstavljaju opasna stanja uslijed mogućnosti otkidanja tromba – ugruška i odlaska u srce i pluća sa izazivanjem plućne embolije koja može biti po život opasno stanje i jedan je od uzroka nagle smrti.
Površne venske tromboze najčešće su sa pridruženom upalom i uglavnom nisu opasna stanja, (upala i crvenilo vidljive površne vene na nozi ili ruci uz njeno otvrdnuće), a najčešće su podložne bolesne (proširene vene) na ruci ponekad nakon venske injekcije ili vađenja krvi.Liječenje tromboza

U prirodi ljudskog tijela, pa i životinjskog organizma je prirodna borba protiv tromboze takozvanom prirodnom trombolitičkom aktivnošću, sposobnošću tijela da vlastitim krvnim faktorima prvenstveno sprječava nastajanje tromba pa u konačnici i otapa nastale trombe. Tako nestaje većina manjih i nepoznatih tromba već u začetku za koje uglavnom nikada i ne saznamo.

Liječenje tromboze je specifično i zahtijeva kod duboke venske tromboze bolničko liječenje i primjenu lijekova protiv zgrušavanja krvi, a kod površnih upala vena sa trombozom (tromboflebitisi) primjenom antiupalnih lijekova (UGLAVNOM NE ANTIBIOTIKA nego nesteroidnih angtireumatika).

I kod duboke kao i površne venske tromboze, tromboflebitisa, preporuča se nošenje elastične venske čarape koja svojom kompresinom smanjuje rizike komplikacija i doprinosi bržem izlječenju.

Prevencija tromboze
Preporuke za prevenciju tromboze prvenstveno se odnose na redovito normalno kretanje (ponekad izraziti – ekstreman i nagli napor i sport mogu biti i faktor za izazivanje tromboze), uzimanje dovoljno tekućine, posebice u ljetnim mjesecima, povremene sistematske preglede kojima saznajemo i kontroliramo faktore rizika, liječenje bolesnih stanja, poznatih poremečaja zgrušavanja, tumora, proširenih vena,piše Ordinacija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *