Potočarka biljka korisna kao veliki čuvar zdravlja i prirodni lijek

Potočarka biljka odlična je za proljetno čišćenje organizma, posebno jetre i zdravlja našeg limfnog sistema. U narodnoj medicini potočarka biljka upotrebljava se kao prirodni lijek za mnoge tegobe, a posebno se izdvaja po tome što je izuzetno bogata vitaminom C.

Poznata je kao jedna od najstarijih biljaka čija upotreba seže još u daleku istoriju. Mnogi stari narodi koristili su je u ishrani i liječenju zdravstvenih tegoba.

Svježe prešani sok potočarke poznato je sredstvo koje pomaže kod liječenja bubrežnih tegoba i bolesti kože. Ova biljka odlična je pomoć u jačanju imuniteta, kao i u borbi protiv kroničnih bolesti i upala.

Potočarka biljka kao lijek

Svakodnevno konzumiranje listova potočarke ili dragušca (Nasturtium officinale), trajne vodene biljke koja raste na izvorima, čistim potocima, rijekama i u jarcima s čistom vodom moglo bi znatno smanjiti izglede za razvoj karcinoma, smatraju naučnici sa Sveučilišta Ulster.

Oni su objasnili kako ta biljka koja se koristi kao ljekovito sredstvo što su ga propisivali još staro egipatski ljekari te kao hrana, smanjuje oštećenje DNA bijelih krvnih ćelija – što se smatra “okidačem” za razvoj bilo koje vrste karcinoma. Potočarka u krvi podiže nivo korisnih spojeva i smanjuje nivo onih štetnih. Studiju su sproveli naučnici sa Sveučilišta Ulster, a rezultate istraživanja objavili su u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Rezultate istraživanja u tome časopisu prije objavljivanja uvijek provjeri još jedna grupa naučnika Profesor Ian Rowland sa Sveučilišta Ulster koji je s kolegama sproveo studiju na 60 zdravih dobrovoljaca, među kojima je bilo i 30 pušača, te tvrdi da je svakodnevno konzumiranje 85 grama svježih listova potočarke tokom osam nedjelja povezano s manjim rizikom od razvoja karcinoma u bilo kojem dijelu ljudskog organizma.

Nivo antioksidanata u krvi, poput beta karotena i luteina povećala se, a nivo potencijalno štetnih triglicerida u krvi smanjila za prosječno 10 %.

Rezultati su bili bolji među pušačima kod kojih je nivo antioksidanata u krvi na početku studije bio znatno niži nego kod ostatka dobrovoljaca.

Naučnici su preporučili konzumiranje svježih listova potočarke – kao salatu ili konzumiranje sveže iscijeđenog soka te biljke.

Ljekovita potočarka

Ljekovita potočarka je biljka koja čisti krv, osvježava, podstiče apetit i pročišćava cijeli organizam.

Preporučuje se uzimanje svježeg soka u omjeru 1 : 5, jedan dio soka i pet dijelova vode, jer čisti sok može izazvati upalu želuca i ždrijela. Svježi sok potočarke uzimamo prema propisanom receptu jer nije preporučljivo svakodnevno uzimanje soka, već sa pauzama.

Sok potočarke je ljekovito sredstvo za spoljašnju upotrebu kod oboljenja kože, kožnih nečistoća, kod ispadanja kose u vidu utrljavanja soka ili stavljanja obloga.

Preporučuje se uzimanje salate od potočarke okorjelim pušačima jer izvrsno djeluje i spriječava štetne posljedice pušenja, i ujedno čisti pluća.

Potočarka salata

potočarka salata

Da biste napravili ukusnu i zdravu salatu od potočarke potrebno je dobro oprati listove u više voda, te ih potopiti da stoje u slanoj vodi i sirćetu, ponovo isprane listove tek tada možete uzimati za pripremu salate.

Salatu začinite maslinovim uljem, sitno nasjeckanim bijelim lukom, sokom limuna, sol i biber, a po želji dodajte i tanko sječeni luk i pustite da odstoji tri sata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *