Narodni lijek za brzo zarastanje rana, prijeloma, liječenje gihta…

Zahvaljujući alantoinu koji sadrži gavez potiče rast i razmnožavanje stanica, dakle obnavljanje tkiva. Zbog toga se uspješno primjenjuje kod preloma, rastrganih rana, čireva, tvrdih oteklina na mliječnim žlijezdama i kvržica gihta. Za brže zarastanje rana koristite ovaj stari ali učinkoviti narodni lijek koji se priprema od gaveza.

Korijen gaveza djeluje protuupalno zbog čega ubrzava zacjeljivanje rana. Koristi se za liječenje bolnih zglobova, pomaže kod istegnuća mišića i ligamenata, a bogat je i alantoinom koji potiče regeneraciju kože pa je izvrsno sredstvo za postizanje zdravog i mladenačkog tena.

Narodni lijek za zarastanje rana

Kad slomite kost ili dobijete modricu, posjekotinu, iritaciju ili drugu ozljedu, koristite obloge od gaveza.

Za te se svrhe kuha isjeckan korijen gaveza dok ne postane mekan kao kaša, pa se od toga prave oblozi, i to tako da se namaže oko 1 cm debelo na platnene krpe.

Isto tako koristi se i tinktura od gaveza, pomiješana u jednakim dijelovima s tinkturom od moravke (Arnica montana) i tinkturom od nevena (Calendula officinalis). Pije se triput dnevno po 10-15 kapi u malo vode, poslije jela.

Nečistoću lica uklanja čaj od gavezova lišća i cvijeta, kuhanog u 1 I vode. Tim se čajem treba umivati tri puta dnevno.

Med na ranu

Med, propolis i manuka med su poznati kao prirodni antioksidansi, te se mogu koristiti kao prirodni lijek za rane zbog svojih protuupalnih svojstava. Ubrzat će zarastanje i smanjiti mogućnost nastanka ožiljka na mjestu ozljede. Istraživanja su pokazala da nanošenje manuka meda na ranu, kao i konzumiranje meda može pomoći u ubrzavanju zacjeljivanja.

Bokvica je dobro poznati prirodni lijek koji se koristi kao sredstvo za liječenje i čišćenje rana i čireva od gnoja. Svježi listovi bokvice treba da se isjeckaju i popare, a zatim nanesu na ranu.

Aloja vera sadrži brojna jedinjenja neophodna za brže zarastanje rana i ranica uključujući vitamine C i E, dva moćna antioksidanta i promjenljive količine bjelančevina, složene ugljene hidrate, glukozu, kao i još vitamina i minerala, što je sve od suštinskog značaja za rast novih ćelija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *