OVU BILJKU SVI ZAOBILAZIMO U ŠIROKOM LUKU, A NISMO NI SVJESNI KOLIKO VRIJEDI: Evo zašto treba jesti MUŠMULE!

Plod mušmule smatra se prirodnim lijekom protiv prehlade, upale krajnika i disajnih tegoba. Priroda je omogućila da ova slatka voćka sazreva upravo u vrijeme kada se povećava broj respiratornijh infekcija.

Mušmula ima snažna protivupalna dejstva, a osim za zdravlje disajnih puteva, koristi se i za bolji rad crijeva i uspješno eliminiše nadutost.

Pektin, odnosno dijetalna vlakna iz mušmule mogu da snize nivo masnoća u krvi, kao i da zaustave dijareju. Studije su dokazale efikasnost mušmule u ublažavanju progresije osteoporoze, kao i za očuvanje vida.

Naime, mušmule smanjuju rizik od katarakte i degeneracije žute mrlje. Mušmula ima diuretičko svojstvo i pomaže izlučivanje soli mokraćne kiseline, što smanjuje rizik od gihta i kamena u bubregu.

Dok ne sazri, od zelenih mušmula, priprema se čaj kojim se ispiraju usta u slučaju pojave otvorenih ranica (afti).

Sjemenke mušmule, također, su djelotvorne. Sluz koja se oslobađa iz njih kada su natopljene vodom koristi se za pripremu obloga, koje su vrlo djelotvorne u saniranju manjih povreda na koži.

  Pročitaj još:

Pogledajte kako se pravi liker od mušmula: Moćan napitak koji jača imunitet, čisti jetru, snižava holesterol! (RECEPT)

Ovo voće sadrži nevjerovatnu količinu vitamina C pa će dobro doći u sezoni kada virusi vrebaju sa svih strana.

Ovo voće je izuzetno ljekovito, a o njemu se malo govori. Od ovog nepravedno zanemareog prirodnog lijeka pravi se izuzetan liker koji pomaže kod mnogih oboljenja, ali i kompletno jača organizam. Riječ je o mušmulama. Kako da napravite liker od mušmula pročitajte u nastavku teksta.

Sad je pravo vrijeme za berbu ovog moćnog voća.

Mušmule su prepune vitamina C, pa zato podižu imunitet, ali i ublažavaju kašalj. Pospješuju rad digestivnog trakta, spriječava nadutost, ako i pojavu gasova.

Osim probave, regulišu nivo lošeg i dobrog holesterola u krvi i čiste jetru i bubrege.

Najbolje bi bilo od ovog voća napraviti liker, kako biste u blagodetima mogli da uživate tokom cijele godine.

Liker od mušmula – Za pripremu će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

– 600 g zrelih mušmula
– 500 ml rakije (lozovače ili šljivovice)
– 250 g šećera

Priprema:

Mušmule dobro operite, zatim osušite i stavite u veću sterilizovanu teglu. Rakiju i šećer stavite u posudu pa na srednje jakoj temperaturi zagrijavajte sve dok se šećer ne otopi. Prelijte sve preko mušmula i zatvorite teglu.

Stavite je na tamno, hladno i suvo mjesto pa je narednih sedam dana svakodnevno jednom protresite. Zatim liker ostavite da miruje minimalno tri nedelje, a nakon toga ga možete procijediti i uliti u flaše.

Savjet:

Mušmule se najčešće beru dok su još tvrde i svijetle pa se onda ostave da dozrevaju na suvom i hladnijem mjestu. Zrele mušmule prije svega ćete prepoznati po boji. Kada sazre, postaju tamnosmeđe, vrlo mekane na dodir i koža im se “nabora”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *