LIJEČI SKORO SVE: 6 razloga da kopriva bude vaša omiljena biljka

Ona raste širom planete i odavno se koristi u ishrani ljudi, ali i za medicinske svrhe.Veoma je hranjiva, ali i ljekovita. Štaviše, ona je jedna od onih biljki koja može poslužiti kao lijek za skoro pa sve što vas muči: od artritisa do infekcije mokraćnog mjehura.

Lijek za artritis:Lišće koprive se može koristiti za liječenje bolnih simptoma atrtitisa, gihta, reumatizma. Istraživanja pokazuju da osobe koje imaju lupus i druge auto-imune poremećaje pate od bolova u zglobovima te da im olakšanje može pružiti čaj od koprive ili konzumiranje koprive u ishrani. Ona alkalizuje organizam te eliminiše mokraćnu kiselinu iz zglobova usljed čega dolazi do olakšanja bola kod osoba koje pate od gihta.

Zdravstvene koristi koprive za žene:Kopriva je veoma bogata željezom što je čini odličnom namirnicom za borbu protiv anemije i umora. Ona poboljšava zdravlje jetre i hormonski sistem žene. Trudnice imaju koristi od ove biljke, jer ona štiti od krvarenja i jača fetus. Takođe, kopriva poboljšava proizvodnju mlijeka kod dojilja, ublažava simptome PMS-a i menopauze.

Biljni lijek protiv alergija:Lišće korpive se može koristiti kao biljni tretman i homeopatski lijek za olakšanje simptoma astme, polenske groznice, koprivnjače i drugih vrsta alergijskog dermatitisa.

Zdravlje urinarnog trakta:Kopriva potpomaže funkcionisanje mokraćnog mjehura i urinarnog trakta i kod žena i kod muškaraca. Čaj od koprive pojačava mokrenje te pomaže u “razbijanju” kamena u bubregu. Takođe, istraživanja pokazuju da ova biljka može pomoći kod smanjenja uvećane prostate.

Opadanje kose i kožna oboljenja:Čaj od koprive ublažava ekceme i akne, pomaže u uklanjanju bradavica (kada se nanosi površinski) te ublažava svrabež i osip koji nastaje od koprivnjače. On ima stimulativno dejstvo na vlasište, kada se koristi za ispiranje kose, a mnogobrojna istraživanja pokazuju da pomaže u regeneraciji kose i vraćanju njene prirodne boje i sjaja. Pored toga, čaj od koprive efikasno uklanja i perut.

Probava:Lišće koprive prilično je efikasno u ublažavanju raznovrsnih probavnih smetnji, kao što su gastroezofagealni refluks (GERD), gasovi, mučnina, povraćanje, kolitis i celijakija (nepodnošljivost organizma na gluten). Pored toga, ljekovito dejstvo koprive na sluznicu čini je efikasnim biljnim tretmanom protiv upale grla, otečenih hemoroida i krvarenja nosa.Izvor: Minimagazin.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *