Zašto treba jesti ren svaki dan: Jača pluća i uništava bakterije

Mnogo je razloga zašto treba jesti ren svaki dan, a glavni su to što je odličana za respiratorne organe i što ima antibiotsko dejstvo. A to nam ovih dana i te kako treba.

Ren je poznat po svom oštrom ukusu i mirisu. Koristi se širom sveta hiljadama godina, obično kao začin, ali i u medicinske svrhe. Ovaj koren sadrži više jedinjenja koja čuvaju zdravlje i preveniraju i teška oboljenja. A budući da smo usred sezone virusnih i bakterijskih infekcija, ren treba konzumirati svakodnevno jer suzbija upale i jača pluća.

Zašto treba jesti ren: Olakšava disanje i suzbija upale

Poznato je da konzumiranje rena izaziva peckanje u sinusima, nosu i grlu. Iz tog razloga, često se koristi za ublažavanje prehlade i problema sa disanjem. Jedna studija koja je obuhvatila preko 1.500 ispitanika otkrila je da je ren skoro podjednako efikasan u terapiji akutne infekcije sinusa i bronhitisa kao i konvencionalni antibiotici. Zato ga treba jesti i preventivno. A ako već imate neku respiratornu infekciju, obavezno uvrstite ren u ishranu. Dovoljno je pojesti dve do tri kašičice rena dnevno.

Alil izotiocijanat, ulje koje se oslobađa kada se seče koren rena, može imati moćna antibakterijska svojstva. Studije sugerišu da se može boriti protiv niza opasnih bakterija, uključujući ešerihiju, helikobakteriju i salmonelu.

Ren ima i diuretička svojstva, što znači da pomaže u podsticanju mokrenja. Ovo je važno za redovno izbacivanje toksina iz tela. Samim tim pospešuje se i izbacivanje bakterija iz bešike i mokraćnih kanala.

Ubrzava varenje i mršavljenje

Ne čudi što se ren češće konzumira u zimskom nego u letnjem periodu, jer tad jedemo masniju i kaloričniju hranu. A da bi se ona brže i lakše svarila, pomoći će nam ren. Ren je deo grupe koja se zove holagogi, jer pokreće žučnu kesu da oslobađa žuč, ključni aspekt procesa varenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *