ZA JAKE KOSTI I DOBAR VID: Evo kako da spremite blitvu na poseban način…

Evo kako da spremite blitvu na poseban način…Poznato je da se blitva sa krompirom najviše jede u priobalnom području, ali i kontinentalci rado sve više uživaju u brojnim ljekovitim svojstvima ovog povrća. Domaćice često zbog nedovoljne upućenosti prave grešku, i misle da je blitva sa zadebljalom stabljikom stara i odrvenela i da nije za upotrebu. Ali, baš naprotiv, ta sočna, debela i mesnata peteljka se peče i kuha.Beta vulgaris je veoma korisna i zdrava povrtarska biljka, srodnica je spanaća i uzgaja se zbog njenog izuzetno hranljivog lišća. U daljem tekstu vam donosimo kako da pripremite razna jela sa blitvom i za šta je sve dobro ovo lisnato zeleno povrće.Blitva latinski naziv Beta vulgaris je povrtarska biljka i spada u lisnato povrće, listovi su joj krupni i zeleni. Boja stabljike može da varira, postoje različite sorte blitve. Najsličnija je spanaću, kao što smo već i napomenuli, na trpezi se najčešće poslužuje blitva sa krompirom – omiljeno mediteransko jelo. Po listovima, dosta je slična cvekli, jedino što su kod blitve vitamini u listovima, a ne u korjenastom dijelu. Kako se sadi blitva? Može da se seje od februara do juna, seme sejemo u redove na dubinu od 3 cm. Ako ste je gusto posijali, slobodno možete da je rasadite.Listove možete da siječete i da berete u toku cijele godine, bez vađenja korjena. Iz korjena će da narastu novi listovi. Kada uberete listove, oni ne mogu dugo da ostanu svježi, i tada je najbolje da primenite zamrzavanje blitve. Kultivisane su dvije vrste blitve, tako da je lepeza jela koja mogu da se spremaju znatno šira nego od španaća. Izuzetno je delotvorna kod podizanja imuniteta, a predstavlja i savršeni diaretik. Predstavlja idealnu namirnicu za odžavanje tjelesne težine, i u tom smislu najbolja je blitva sa krompirom i limunovim sokom, jer obezbeđuje našem organizmu velike količine vitamina C. Osim što je bogata vitaminom C, sadrži još i vitamin B, magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum, i mangan, a poseduje veliku količinu proteina, celuloze i ugljenih hidrata i biljnih ulja. Celulozna vlakna iz blitve su važna za ishranu jer za sebe vezuje višak vode i sve otrovne sastojke, takođe ubrzavaju prolaz hrane kroz crijeva i otklanjaju tegobe prilikom varenja.Jača krv delujući na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a uz dodatak peršuna čisti krv i pospješuje izlučivanje mokraće, štiti sluzokožu tijela i jača naše kosti.

KAKO SE UPOTREBLJAVA BLITVA KAO LIJEK:

Ovo zeleno povrće je izuzetni prirodni antibiotik, a kao narodni lijek može da se koristi za obloge rana sa listovima, a za liječenje bešike i bubrega daje se lagana čorba od blitve. Isto tako, dobra je i za oči kao i šargarepa, jer sadrži vitamin A i lutein, koji smanjuju rizik od bolesti oka, kao što je mrena. Opšta preporuka za svaku domaćicu je da se na meniju makar jednom sedmično spremi blitva sa krompirom. Ona sadrži najmanje 13 različitih antioksidanasa, veoma česta je na menjijima dijabetičara, zbog visokog procenta vlakana koji ne uzrokuje velike i nagle poraste šećera u krvi. Mnogima je omiljeno povrće jer je niskokalorična i vrijedna namirnica. Veoma je zasitna jer dugo ostaje u organima za varenje, dovoljno je da svakog dana unesete oko 200 grama ovog zelenog ljekovitog povrća.

KAKO SE SPREMA BLITVA SA KROMPIROM:

Zeleni dio blitve možete da spremate kao i svako lišće, a bijeli kao šparoge. Kada kupujete ovo povrće obratite pažnju da su listovi zelene boje, a stabljika da je čvrste strukture. Izbegavajte da kupujete listove koji su počeli da venu i da mijenjaju boju. Najbolje bi bilo da je potrošite do 3 dana nakon kupovine, i da je čuvate u frižideru u plastičnoj kesici.Prije pripreme svježu blitvu dobro operite kako bi uklonili ostatke zemlje. Odsijecite dno stabla sa korjenčićima. Stablo i listovi se vremenski različito kuhaju, pa oštrim nožem odvojite stabljiku od listova i stavite da se kuha nekoliko minuta prije listova. Kod priprema pita, stabljika i listovi se kuhaju istovremeno.

Blitva sa krompirom – Za nju je potrebno:

 • – 1kg blitve
 • – 4 manja krompira
 • – od 4 do 5 čehna bijelog luka
 • – 250 ml maslinovog ulja
 • – so

Priprema:

Očistite bijeli luk i isjeckajte ga na sitno, uz dodatak maslinovog ulja, zbog boljeg ukusa uradite to bar 1h prije pravljenja jela kakvo je blitva sa krompirom. Operite krompir, ogulite ga i isijecite na kocke koje su veličine zalogaja i stavite u posoljenu vodu sa se kuha. Blitvu dobro operite kako smo objasnili i isijecite stabljiku. Potom isijecite lišće na centimetar – dva širine. Kada je krompir gotov, izvadite ga sa rešetkastom kašikom, a isječenu blitvu ubacite da se kuha u istoj vodi.Kuhajte je oko 7 minuta. Kada prođe 7 minuta, procijedite je i prelijte hladnom vodom, boja će tako da ostane izrazito zelena. Stavite tiganj na šporet i sipajte bijeli luk sa maslinovim uljem koji ste predhodno pripremili. Posle jednog minuta prženja, dodajte krompir i dobro iscijeđenu blitvu. Pržite uz miješanje oko dvije minute kako bi se arome pomiješale. I vaša blitva sa krompirom je gotova, prijatno!

BLITVA SA KROMPIROM NA DALMATINSKI NAČINČ

 • – od 3 do 4 veze blitve
 • – 700 g krompira
 • – 1 glavica crvenog luka
 • – od 2 do 3 čehna bijelog luka
 • – 1/2 korjena celera
 • – 3 kašike maslinovog ulja
 • – so
 • – biber
 • – vegeta
 • – 1 kašikica ruzmarina sjeckanog ili mljevenog
 • – 1 kašika lista od peršuna

Priprema:

Ogulimo krompire i operemo ih, potom iz isiječemo na kocke i stavimo u slanu vodu da se kuhaju. Pristavimo novu vodu za blitvu, očitimo je i operemo i razdvojimo peteljke od listova. Kada voda u kojoj se nalazi krompir počne da ključa, pjenu koja se stvorila od kuhanja skinemo je i bacimo.Kada voda za blitvu počne da ključa posolimo je i stavimo prvo peteljke da se kuhaju, pa tek onda lišće. Ostavimo sve zajedno da se kuha oko sedam do deset minuta.
Očistimo bijeli luk, celer i crveni luk i isjeckamo na sitne kockice. Kada je blitva skuhana i ohlađena, isjeckamo je na što sitnije, i stavimo u tiganj u kojem smo predhodno propržili bijeli luk sa maslinovim uljem i preko toga dodamo blitvu. Dodamo ruzmarin.

Kuhane krompire iscijedimo i začinimo sa biberom i soli, zatim podlijemo sa malo vode u kojoj se kuhala blitva, i sve dobro izmiješamo i krompire malo izdrobimo. Pospemo jednom kašikom peršunovim listom.To bi bila blitva sa krompirom na dalmatinski, verujte nam na riječ ovo je izuzetno ukusno jelo.izvor:

zdravailepa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *