UBIJA ĆELIJE RAKA, LIJEČI HIPERTENZIJU I SPREČAVA POJAVU DIJABETESA: OVO POVRĆE JEDITE ŠTO ČEŠĆE

Narodna medicina nas uči da se konzumacijom ovog povrća podstiče otpuštanje viška toplote iz vitalnih organa, kao i izbacivanje nataloženih toksina.

Krastavci obiluju vlaknima i vodom, a imaju malo kalorija (samo 16 u 100g), pa su pravi izbor za one koji na zdrav način žele da izgube višak kilograma.

Podstiču probavu, jer u kori imaju netopiva vlakna koja pomažu da se svarena hrana brže kreće kroz crijeva i eliminiše otpad iz organizma.

Voda čini čak 96 posto ovog povrća pa u ljetnjim mesecima održava hidriranost tijela. Hidratacija kako je neophodna za pravilan rad svih organa, tako je važna i za izgled kože i lica.

U krastavcima su i topiva vlakna koja tokom probave poprimaju strukturu gela, što daje duži osjećaj sitosti.

Sadrži lignane i kukurbitacine, bioaktivne supstance koje imaju snažno zaštitno dejstvo na zdravlje. Lignani u krastavcima djeluju protiv raka – jajnika, prostate i dojke, a čuvaju i zdravlje srca.

Neke naučne studije su dokazala da krstavac može da eliminiše ćelije raka ili zaustavi njihov rast.

Mogu da smanje hipertenziju i hiperglikemiju, a imaju i jaka antioksidantna i antialergijska svojstva. Osim vitamina C, sadrže i flavonoide, poput kvercetina i kemferola i utiču na zdravlje kože.

Djeluju protiv dijabetesa, smanjuju nivo holesterola, štite zdravlje mozga, čuvaju zdravlje zglobova, ublažavaju artritis, smanjuju stres.

Možete ih jesti svježe, kao salatu, ali i i napraviti smuti koji ćete piti svako jutro na prazan stomak. Na taj način obezbijedit ćete tijelu dovoljnu dozu energije, kao i vitamina i minera.

Sastojci:

– 1 paradajz
– 1 krastavac
– 3 lista zelene salate
– 1,5 šolja jogurta
– malo soli

Priprema se tako što sve sastojke stavite u blender i izmiksate.

Možete probati i drugu varijantu koja je jednako korisna za tijelo. Za ovaj smuti će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

– 1 cvekla
– 1 mrkva
– 1 krastavac
– 1 jabuka
– 1 imun

Izvor: hayat.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *