ŠTA SPUŠTA KRVNI PRITISAK MOMENTALNO? Ako brojke na aparatu pređu ovu granicu, sljedeće NAMIRNICE su PRVA POMOĆ

Nekada se vjerovalo da od visokog krvnog tlaka boluju samo stari, a danas sve više pogađa mlađe ljude. Panika nastaje kada brojevi na aparatu za pritisak pređu granicu normale , koja za normalan krvni pritisak iznosi: sistolni 120 mmHg i ispod; dijastolni 80 mmHg i ispod.

Kod mlađih pacijenata uočeno je ne samo povećanje krvnog tlaka, već i porast srčanih udara , a stručnjaci to pripisuju lošem načinu života, prekomjernoj težini ili nedostatku fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu. Ukoliko ste vidjeli da često imate visok krvni pritisak , vrijeme je da se obratite svom ljekaru. A kako biste ga prirodno smanjili, evo nekoliko savjeta:

Dijeta zdrava za srce preporučuje se svim osobama s visokim krvnim tlakom, uključujući i one koji uzimaju lijekove za krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da uključivanje određenih namirnica u vašu ishranu, posebno onih bogatih specifičnim nutrijentima kao što su kalij i magnezij , snižava nivo krvnog pritiska.

Prema istraživanjima, dodavanje određenih namirnica poput lisnatog povrća, bobičastog voća, pasulja, sočiva, sjemenki, masne ribe, agruma i šargarepe u obroke i grickalice može vam pomoći da postignete i održite optimalne razine krvnog tlaka.

Šta spušta pritisak

Bijeli luk se takođe pokazao kao efikasno prirodno sredstvo za zdravlje organizma i jačanje imunog sistema, kao i za smanjenje krvnog pritiska.

Evo svih namirnica koje su dobre za snižavanje visokog krvnog pritiska:

Agrumi – grejpfrut, narandže, limun
Losos i druge masne ribe
Blitva
Sjemenke bundeve
Pasulj i sočivo
Bobice
Amarant i druge cjelovite žitarice
Pistacije
Šargarepe
Celer
Paradajz i proizvodi od paradajza
Brokula
grčki jogurt
Određeno bilje i začini (šafran, limunska trava, crni kim, ginseng, cimet, kardamom, bosiljak, đumbir…)
Chia i lanene sjemenke
Cvekla i sok od cvekle
Spanać
Najbolji čaj za visok krvni pritisak

Neki od najboljih čajeva koji se preporučuju osobama sa visokim krvnim pritiskom su kamilica, lavanda, ruža i hibiskus. Ovi čajevi su poznati po svojoj sposobnosti da snize krvni pritisak i poboljšaju zdravlje srca.

I na kraju, redovno hodajte i vježbajte, smanjite unos natrijuma (soli), pijte manje alkohola, smanjite unos kofeina i nikotina kako biste smanjili visoki krvni tlak. I obavezno se posavjetujte sa svojim ljekarom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *