Šta će se dogoditi muškarcima, a šta ženama nakon moždanog udara? Ovo su ključne razlike

Pokazalo se da muškarci i žene imaju različit profil vaskularnih čimbenika rizika, različit odgovor na liječenje, terapijske intervencije, nakon moždanog udara. Podaci su pokazali da su žene znatno starije od muškaraca kada im se dogodi moždani udar, a vjerojatnije će patiti od kardioembolije te imati atrijsku fibrilaciju kao faktor rizika. Također, početak moždanog udara razlikuje se kod muškaraca i žena. Akutni moždani udar u žena obično se javlja s komom, paralizom, afazijom, poteškoćama s gutanjem i urinarnom inkontinencijom.

Među ženama je također veći stupanj invalidnosti nakon moždanog udara nego među muškarcima. Primijećena je razlika i u tome kamo se pacijenti upućuju nakon boravka u bolnici. Dok su žene češće otpuštene u ustanovu za trajnu skrb, muškarci se češće vraćaju kući.

ISHODI MOŽDANOG UDARA KOD MUŠKARACA I ŽENA
Usredotočit ćemo se na spolne razlike kad je riječ o moždanom udaru, ponajprije na razlike u vezi s rizikom od moždanog udara, čimbenicima rizika i neke mjere ishoda. Moždani udar drugi je uzrok smrtnosti i morbiditeta u Hrvatskoj. Najnovija istraživanja pokazala su da je nasljednost ishemijskog moždanog udara veća među ženama, i to onima koje imaju veći profil osnovnih čimbenika rizika. Čini se i da muškarci i žene nisu podložni istim čimbenicima rizika. Dok žene češće imaju hipertenziju i intrakranijalnu stenozu (patološko suženje krvnih žila u mozgu), muškarci vjerojatnije imaju hiperlipidemiju, bolest perifernih krvnih žila, aneurizmu abdominalne aorte, tešku stenozu karotide ili aterosklerozu aorte.

7 simptoma koje liječnici povezuju s tumorom na mozgu

Kod osoba srednje životne dobi (muškarci i žene između 45 i 65 godina) uočene su razlike među spolovima. Među bolesnicima s moždanim udarom žene su češće imale hipertenziju i hiperkolesterolemiju, a muškarci su češće imali prethodne bolesti srca, češće su pušili i više su konzumirali alkohol. Podaci o dijabetesu su kontroverzni. Također, žene su pretrpjele kardioemboličke moždane udare (porijeklom iz srca) češće od aterotrombotičkih (ateroskleroza krvnih žila), što se kod muškaraca pokazalo obrnuto. Istraživanje hrvatske populacije pokazalo je deset godina razlike u pojavnosti moždanog udara između muškaraca i žena. Muškarci su u prosjeku pretrpjeli moždani udar deset godina ranije.

Oba spola dijele bolest malih žila kao vodeći uzrok moždanog udara, ali drugi i treći uzrok mijenjaju mjesta kod muškaraca i žena. Kardioembolija je drugi uzrok smrti, a bolest velikih krvnih žila treći je uzrok moždanog udara u žena. Ti su uzroci obrnuti kod muškaraca.

POVEĆAN INDEKS TJELESNE MASE (BMI) SMATRA SE ČIMBENIKOM RIZIKA ZA MOŽDANI UDAR
Studije su pokazale da je indeks krutosti arterija u korelaciji s BMI. Muškarci imaju viši indeks krutosti, koji se, kad je riječ o ženama, objašnjava zaštitnim učinkom ženskih hormona. Studije su povezale povećan BMI (> 30 kg / m2) u žena s većim rizikom od ishemijskog moždanog udara, u usporedbi sa ženama čiji BMI nije prelazio 25 kg / m2. Taj se rizik može kontrolirati regulacijom (smanjivanjem) čimbenika rizika.

Žene s fibrilacijom atrija izložene su većem riziku od ishemijskog moždanog udara od muškaraca. Također, pokazalo se da su osjetljivije na hiperkoagulabilna stanja nakon ozljede. Podaci upućuju na dokaze da postoje spolne razlike u mehanizmima zgrušavanja. Neke studije čak upućuju na veću učestalost moždanog udara u gradskim područjima s većom stopom onečišćenja zraka.

NADOMJESNA HORMONSKA TERAPIJA
Godinama se mišljenja o nadomjesnoj hormonskoj terapiji mijenjaju. Hormonska nadomjesna terapija povećava relativan rizik od ishemijskog moždanog udara, koronarne bolesti srca i tromboembolije, ali smanjuje rizik od smrtnog ishoda. Studije su dokazale da je potreban oprez pri razmatranju primjene estrogena u žena u postmenopauzi koje su pretrpjele moždani udar.MIGRENA KAO FAKTOR RIZIKA
Migrena je dijagnoza koja je daleko raširenija u žena. Studije su pokazale pozitivnu korelaciju između migrene s aurom i moždanog udara. Populacijska studija otkrila je da rizik od moždanog udara u muškaraca koji su imali glavobolju tijekom godine koja je prethodila moždanom udaru bio 4 puta veći nego u muškaraca bez glavobolje i 2 puta veća nego kod muškaraca koji su imali glavobolje u posljednjih 5 godina,piše Ordinacija

ŠTO SE DOGAĐA NAKON MOŽDANOG UDARA?
Jesu li ishodi moždanog udara jednaki kod muškaraca i žena? Postoje li razlike u dijagnozi ili terapiji? Htjeli bismo vjerovati da se prema nama postupa na isti način, prema najnovijim smjernicama. Ali, čak i ako je to istina, još uvijek ima zapanjujućih razlika. Primjetna je razlika u odredištima za otpuštanje među spolovima. Iako je vjerojatnije da će žene biti otpuštene u ustanovu za trajnu skrb, muškarci se češće vraćaju kući. Je li to isključivo zbog lošijeg ishoda moždanog udara u žena? Ili, postoje li još uvijek tako jake socijalne razlike? Također, čini se da žene dolaze u zdravstvenu ustanovu mnogo kasnije od muškaraca nakon simptoma nastupa moždanog udara. Također, nakon tromjesečnog praćenja, žene pokazuju veći stupanj invalidnosti od muškaraca. Svi podaci upućuju na određene razlike u moždanom udaru među spolovima. Ali, koliko su zapravo značajni? Jesu ove razlike dovoljno velike da možemo govoriti o razmatranju drukčijeg dijagnostičkog ili terapijskog pristupa? Za ove odgovore morat ćemo pričekati neka buduća istraživanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *