SPASONOSNO ULJE ZA ŽENE: Žene, što prije ga napravite jer je jako dobro za sve vrste ženskih oboljenja…

Žene, što prije ga napravite…

Maslačak je jedna od najljekovitijih biljaka našega podneblja, svi njegovi dijelovi se mogu koristiti za liječenje. Njegovo mlado lišće, odlična je proljetnja detoksikacijska salata te bogat izvor A vitamina.

Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa.

Korijenu maslačka pripisuje se najveće ljekovito značenje. On detoksicira jetru i tako podržava zdravlje cjelokupnog organizma, ispijanje čaja od korijena može doneti izlječenje od hepatitisa B već za 6 nedelja.

Cvjetovi maslačka sadrže antioksidanse; liječe bolove; liječe grčeve u želucu; smanjuju depresiju; sadrže helenin koji poboljšava noćni vid; sadrže vitamin A i B12.

U našim krajevima cvjetovi maslačka često se koriste za pripremu hvaljenog sirupa protiv kašlja. Ali na primer u korejskoj narodnoj medicini cvetove koriste i protiv čireva, infekcija, tuberkuloze, edema i za bolju cirkulaciju.

Najbolje ulje za cistične i otečene, bolne dojke:

U Americi je popularno ulje od cvjetova maslačka koje je izuzetno hvaljeno protiv bolova od artritisa i gihta, otečenih dojki, naprezanja i boli u zglobovima. Iako se kod nas je slabo praktikuje njegovo pripremanje, ulje maslačka uvek je dobro imati pri ruci jer ima snažno opuštajuće i analgetsko djelovanje.

Maslačak je uopšteno povoljan za ženska oboljenja, a naročito za sprečavanje i liječenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem. Ulje maslačka neškodljivo olakšava bol, godi artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži.

Cvjetovi imaju posebno djelovanje na dojke. Redovna upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osjećanja. Kada se redovno aplicira na dojke ulje maslačka daje bolji osjećaj dobrostanja i jača imunitet te pomaže i u prevenciji raka.

Kao jedan od glavnih krivaca nastanka dobroćudnih bolesti kod žena je sve veći stres kojem smo svakodnevno izloženi. Bol u grudima često izazivaju ciste – vrećice ispunjene tečnošću koje tokom menstrualnog ciklusa mijenjaju oblik i veličinu. Na dodir su uglavnom mekane, glatke i pokretne, ali ako su poprilično napunjene vodom, na dodir mogu biti i čvrste.

Kada se ulje cvetova maslačka kombinuje s uljem korena maslačka može pomoći kod manjih infekcija, olakšati otečene mliječne žlijezde i smanjiti ciste u grudima. Cvjetovi maslačka sadrže lecitin čija topikalna primjena pomaže kod bolesti poput psorijaze.

Ulje cvjetova maslačka može se koristiti za masažu cijelog tijela i za smanjivanje napetosti u čitavom tijelu.

Ulje od maslačka – Potrebno je:

Cvjetovi maslačka, kvalitetno hladno cijeđeno ulje (badem, marelica, makadamija, maslina, susama ili ulje semena grožđa).

Ispunite pola do dvije trećine male tegle s cvjetovima maslačka. Prelijte ulje preko cvjetova do vrha tako da ih potpuno prekrije. Promješajte smjesu da izađu mjehurići vazduha.

Stavite gazu na vrh tegle i pričvrstite je gumicom. Ostavite teglu na sunčanom toplom mjestu dvije nedelje ili dok cvjetovi ne poprime smeđu boju. Nakon toga, prociijedite ulje u sterilizovanu tamnu bocu. Čuvajte ulje na hladnom i tamnom mjestu.

Brzi recept za ulje cvjetova maslačka:

Ako vam je predugo da čekate 2 nedelje, ulje možete pripremiti i na drugi način. Ispunite dvije trećine tegle s cvjetovima i prelijte ih preko vrha odabranim uljem. Sipajte cvjetove i ulje u posudu s dvostrukim dnom i polako zagrijavajte na najslabijoj vatri oko 30-60 minuta.

Ulje ne sme biti prevruće jer ne želite da se cvjetovi skuvaju. Što ste duže u mogućnosti zagrevati ulje na najslabijoj vatri to ćete imati jači lijek. Smjesu preručite u teglu i ostavite je jedan dan na suncu, a zatim je procijedite. Iako je ovaj recept brži, preporuka je da radite na ovaj sporiji način.

Kako koristiti ulje maslačka:

Kada je ulje pripremljeno, umasirajte ga na bolno mjesto više puta dnevno.

Izvor: stil/prirodni-lijek.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *