Smanjite krvni pritisak, pobijedite rak i pomozite jetri

Cvekla ima neobično visoke koncentracije nitrata, koji, kako je pokazalo više različitih istraživanja, smanjuje krvni pritisak. Istraživanje sprovedeno u Londonu prije tri godine otkrilo je da samo čaša soka od cvekle na dan drastično smanjuje pritisak.

Najnovije istraživanje sprovedeno u Melbourneu dokazalo je i da se pritisak znatno snižava već šest sati nakon što ispijete pola litre soka od cvekle. Istraživači su na kraju zaključili da bi se broj smrti zbog kardiovaskularnih obolenja smanjio za 10 posto kad bi se sok od cvekle počeo konzumirati uveliko.

Međutim, to nije sve. Istraživanja su pokazala da se ispijanjem soka od cvekle povećava izdržljivost, da se njenim konzumiranjem može smanjiti napredovanje demencije te rast tumora. Tačnije, istraživanja koja su sprovedena u Washingtonu 2011. utvrdila su da je betacyanin iz cvekle smanjio rast tumora prostate i grudi za 12,5 posto.

Nutricionisti cveklu preporučuju i kod probavnih problema, a ističu i da je dobra za jetru jer pomaže pri procesuiranju toksina.

Izvor: kucnilekar.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *