SIRUTKA – JAKO MOĆAN LIJEK: Idealno piće za starije osobe kao i za trudnice, a evo i zašto…

Sirutka, proizvod od mlijeka koji se kroz istoriju koristio daleko više nego danas…

Iako neke napredne zemlje poput Švajcarske i Islanda, koje imaju razvijenu industriju mliječnih proizvoda, koriste sirutku kao osnovu za pravljenje različitih pića, u većini zemalja zaboravljeni su i ona i njeni brojni pozitivni uticaji koje ima na zdravlje.

Sirutka,
Sirutka,

Nutritivne vrijednosti:

Sirutka je nutritivno izuzetno vrijedna namirnica, jer sadrži jako važne minerale – natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan. Takođe sadrži i vitamine B5, B2, C i B6, kao i aminokiseline i bjelančevine, a ne sadrži mnogo kalorija.

Sirutka,
Sirutka,

Najvrijednija komponenta sirutke su svakako njeni proteini, a to najbolje znaju sportisti i fizički aktivnije osobe, jer oni obezbjeđuju organizmu visok nivo energije, ubrzavaju sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića, kao i njihov brz oporavak poslije napora.

Idealno piće za starije osobe:

Istraživanja sprovedene na Bostonskom univerzitetu pokazale su da sirutka može da spriječi osteoporozu, jer nadoknađuje bjelančevine, čiji nedostatak dovodi do značajnog razređenja kostiju.

Zbog toga je sirutka idealan izbor i za starije osobe.

Sirutka,
Sirutka,

Preporučuje se i trudnicama:

Trudnice imaju pojačanu potrebu za bjelančevinama.

Kako sirutka ima važnu ulogu u oporavku organizma poslije napora, da daje energiju, kao i da sadrži brojne minerale i vitamine, veoma je korisno uvrstiti je u svakodnevnu ishranu.

Izvor: kucnilekar.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *