Šafran – začin koji liječi od depresije

Ne zovu šafran bez razloga kraljem začina u arapskom svijetu – veoma je vrijedan i ima brojna ljekovita svojstva, a svojim misterioznim okusom podići će svako jelo. Evo kako ga sve možete upotrebljavati

Šafran je stoljećima simbol bogatstva i mudrosti, a dobiva se iz cvijeta biljke iz porodice irisa. Koristi se samo prašnik, dok se latice ponekad upotrebljavaju u medicinske svrhe. Iako se već neko vrijeme vodi rasprava odakle potječe ova biljka, mnoge stvari ukazuju da je to bila Kreta u Grčkoj, a danas se kultivira od zapadnog Mediterana do Indije. Razdoblje kada se šafran ručno bere vrlo je kratko, od kraja listopada do početka studenog i to samo u određeno doba dana, u ranim jutarnjim satima.

Šafran se danas prodaje skuplje od tartufa i kavijara, a može doseći cijenu od 14 eura po gramu. Slično kurkumi, osim u liječenju i kulinarstvu kroz povijest se koristio za bojanje tkanina jer daje narančastu boju kao na budističkoj odjeći.

Protiv depresije, za metabolizam i ljubav

Ovaj začin je intenzivnog mirisa, slatko-gorkog ukusa i spada u grupu začina koji hlade. U staroj Grčkoj korišten je kod nesanice, kao afrodizijak, služio je za ublažavanje mamurnosti i dodavali su ga u kupke zbog snažnog i opojnog mirisa.

Prema ajurvedi, čaj od šafrana pomaže kod depresije ako se redovno pije jer podiže razinu serotonina u mozgu. Poznata je latinska izreka iz 15. stoljeća koja opisuje nekoga dobro raspoloženog: Dormirit in sacco croci (Spavao je u vreći sa šafranom).

U knjizi Joga bilja ističe se njegova moć da revitalizira krv, cirkulaciju i ženski reproduktivni sustav te dobro utječe na metabolizam. U pripremi s drugim biljkama ima tonično svojstvo, a kao začin poboljšava asimilaciju hrane u dublja tkiva. Autori ističu i da na energetskoj razinu ima vibraciju ljubavi, posvećenosti i milosrđa. Preporučuje se i za bolje probavljanje hrane, kod glavobolja, vrtoglavica, problema s bubrezima i očima, podiže imunitet i produžuje vitalnost.

Jela sa šafranom

Postoji više načina kako kuhati sa šafranom: možete ga prvo natopiti u vodi ili mlijeku oko 15 minuta, dodati ga u isto vrijeme sa drugim začinima ili ga možete izmrviti u jelo pri kraju kuhanja i ostaviti da odstoji. Ako u kuhinji imate ovaj začin, dovoljno je da sa samo par prašnika kreirate sofisticirane ukuse u kuhinji. Evo kako ga upotrijebiti:

Odlično ide u razna jela s rižom, od bliskoistočnih pilava preko španjolskih paella, talijanskih rižota do indijskih jela. Sljedeći put kad budete kuhali puding od riže, potopite malo šafrana u mlijeko prije kuhanja i zasladite ga medom; pospite nasjeckanim, pečenim bademom ili pistacijem.

Odlično ide i s drugim začinima kao što je mljeveni korijandar, đumbir, kardamom, komorač i možete ga dodati curryjima od povrća, on će i dalje naći način da zasja svojim dekadentnim ukusom među mnoštvom drugih začina. Da se oraspoložite u hladne dane, napravite gustu juhu s korijenastim povrćem i dodajte šafran. Jedno upozorenje, trudnice ga trebaju pažljivo koristiti jer može izazvati pobačaj, a u većim dozama ima i narkotička svojstva.

Recept za miran san

Lagano ugrijte šalicu bademovog (ili kozjeg) mlijeka s prstohvatom mljevenog kardamoma, šafrana i meda po ukusu. Ostavite malo da odstoji i poslužite dok je još toplo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *