Rudnik minerala, sprječava infarkt i rak: Ovaj plod je blago – saznajte od čega vas još sve štiti

Iako ga doživljavamo kao ukusnu grickalicu – brazilski orah je mnogo više od toga. Saznajte na koji način štiti vaše telo od nastanka brojnih stanja i bolesti, što je i nauka verifikovala.

Brazilski orah je pravi rudnik selena, dragocenog minerala koji ima velik uticaj na opšte zdravstveno stanje celog organizma. Neverovatna je činjenica da SAMO JEDAN plod može nadoknaditi sve vaše dnevne potrebe za ovim mineralom. A, selen zajedno sa vitaminom E, kojim je brazilski orah takođe bogat, čini veoma jak i značajan antioksidans.

Pored minerala, brazilski orah je prebogat vitaminima i dijetetskim vlaknima. Naročito se preporučuje osobama koje imaju problema sa štitastom žlezdom.

Brazilski orah vodi poreklo iz Južne Amerike, ali može rasti i u Gvajani, Venecueli, Brazilu, istočnoj Kolumbiji, Peruu i Boliviji. Brazilski orah je voće, a njegovo drvo može dostići visinu od neverovatnih 50 metara.

Blagodeti ovog ploda poznate su lokalnim amazonskim i plemenima Južne Amerike već stotinama godina i on je sastavni deo njihove svakodnevne ishrane, a statistika kaže da upravo ovi narodi spadaju u grupu najdugovečnijih i sa najnižom stopom oboljevanja od kancera na svetu!

Nutricionisti velikodušno preporučuju njegovu upotrebu u ishrani i sve češće ga koriste kao dodatak obrocima. U jednoj ljusci može se naći i do 26 manjih oraha koji imaju zasebnu opnu. Kora im je tvrda i podseća na kokos. U sebi sadrže 14 procenata proteina, 12 odsto ugljenih hidrata , 66 procenata masti.

Pored toga, oni su savršen izvor dijetetskih vlakana, raznih vitamina i minerala. Sadrže vitamin E, magnezijum , fosfor, mangan, gvožđe i cink. Odličan su izvor grupe B kompleksa vitamina kao što su tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 i folata, koji imaju značajnu ulogu u metabolizmu. Orah iz Brazila je svetski broj jedan izvor selena koji ima višestruk uticaj na zdravlje.

Lekovita svojstva brazilskog oraha i njegov uticaj na organizam i zdravlje je ogroman. Nauka je i potvrdila brojna lekovita svojstva. Međutim, ovaj orašasti plod ima značajniju funkciju u prevenciji nego u samom lečenju već nastalog oboljenja. Neophodan je za pravilan rad štitaste žlezde, a to svojstvo ima zahvaljujući visokoj koncentraciji selena koji je ključan za pravilan rad štitaste žlezde.

Selen i omega -3 masne kiseline iz brazilskog oraha štite srce i krvne sudove, smanjujući rizike za nastanak kardiovaskularnih i arterijskih bolesti, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i preveniraju srčani udar.

Zbog toga što je ekstremno bogat mineralima, među kojima i bakrom, čuva kosti, potpomaže apsorpciju gvožđa u organizmu, pomaže u očuvanju čvrstine kostiju i gustini koštanog tkiva, povećava snagu i jača mišićnu masu.

Brazilski rah je bogat fosforom koji čuva zube i poboljšava oralno zdravlje, sprečava razvoj paradentopatije i problema sa desnima, a doprinosi i belini vaših zuba.

Takođe, zbog bogatstva vlaknima pospešuje varenje i probavu, te pomaže kod zatvora. Veoma je cenjen i kao plod koji je prirodni afrodizijak i u mnogim zemljama od njega se spravljaju tinkture koje se upotrebljavaju za poboljšanje potencije.

Brazilski orah je značajan u prevenciji srčanih oboljenja, astme, Alchajmerove bolesti, kancera, reumatoidnog artritisa, pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija, povoljno utiče na nervni sistem, smanjuje stres i povoljno utiče na simptome depresije i anksioznosti. Brazilski orah ne sadrži gluten, tako da ga mogu konzumirati i osobe koje imaju intoleranciju na ovaj sastojak.

Pored unutrašnjeg zdravlja, brazilski orah je višestruko efikasan i kada je naša koža i kosa u pitanju. Njegovo ulje veoma je lekovito za kožu, vraća joj elastičnost i dubinski je hidrira, a preporučuje se i kod kose koja je oštećena iskrzana i lomljiva, kao redovno pakovanje.

Kako smo već naveli, da samo jedan brazilski orah dnevno nadokađuje celodnevnee potrebe organizma za selenom, važno je reći da se s njim ne sme preterati. Preporučuje se umerena upotreba u ishrani, optimalno 2 do maksimalno 4 oraha dnevno.

Izvor: stil.kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *