Recept za sirup od borovih iglica: Pomaže ko kašlja, bronhitisa, upale grla, daje jak imunitet i liječi gastritis

Takođe ovaj izvanredan prirodni lek ima više varijanti, tako da se on može napraviti i od svetlo-zelenih iglica smreke i jele.

Ono što još morate znati je da se ne sme koristiti bilo koja vrsta četinara za izradu sirupa, jer su neke i otrovne poput tuje i tise koje treba izbegavati u širokom luku.

Ako spadate u osobe koje se razumeju u četinare i lako prepoznajete beli bor ili smreku, onda nema problema, ukoliko je situacija obrnuta i nemate puno iskustva, potreban vam je vodič da biste krenuli u berbu mladih izdanaka.

Nikada nemojte uzimati previše izdanaka samo sa jednog drveta, jer tamo gde ih otkinete, te godine neće više izrasti. Za sam početak daćemo vam nešto više informacija o belom boru, pa da krenemo…

Kako prepoznati mlade borove iglice

Pre nego što podelimo recept za sirup od borovih iglica, daćemo vam neke najosnovije smrenice o ovoj biljci. Beli bor ima latinski naziv Pinus sylvestris, njegovi drugi nazivi su još bor, divlji bor, šumski bor, čam, lučevina.

Stablo bora može da naraste više od 10 metara u visinu, a njegov stubasti koren prostire duboko u tlo. Stablo i grane pokrivene su u mladosti smeđo-crvenkastom, a kasnije sivo-smeđom korom.

Grane se vremenom šire u obliku kišobrana. Sivo-zelene borove iglice duge su 5 do 6 cm, sastavljene su u čupercima po dve zajedno. Cvetovi su jednodomni, pa se iz ženskih cvetova oblikuju male šišarke, u početku crvenkaste, a kasnije smeđe i drvenaste. Miris i ukus mu je smolast, kao terpentin.

Danas je ovo drvo naročito cenjeno, jer se od njega pravi izvanredni sirup od borovih iglica protiv kašlja, za koji je već dokazno da je odlično prirodno sredstvo za sve tegobe disajnih puteva, naročito za lečenje bronhitisa.

Beli bor je rasprostranjen po čitavoj Evropi, nalazimo ga od nizinskih i brdskih, do viskokih planinskih područja. Cveta u maju mesecu, a vreme sazrevanja semena mu je u oktobru druge godine.

U lekovite svrhe koriste se pored iglica i šišarke, kora i smola. Ukoliko naberete veću količinu mladih borovih iglica, ne morate ih sve odmah iskoristiti kao sveže za pravljenje sirupa, već deo njih slobodno odvojite sa strane, sasušite i sačuvajte.

Od njih možete kasnije pripremiti čaj od borovih iglica, čiji ćemo recept takođe podeliti sa vama u ovom članku..

Kako sve možemo upotrebiti borove iglice kao lek

Sirup od borovih iglica sa medom je izuzetan napitak bogat karotenima i C vitaminom, delotvoran je kod nazeba, protiv prehlade i u lečenju skrobuta.

Naročito se preporučuje nakon pada imuniteta ili posle oporavka od dužih bolesti, kada nam vraća snagu i elan. Borove iglice se koriste sveže, po mogućnosti odmah po branju, jer se dužim čuvanjem gubi deo njihovog lekovitog svojstva.

Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrele i drvenaste nemaju fitoterapeutske vrednosti, pa se stoga koriste samo sveži, mladi i tek iznikli pupoljci.

Oni sadrže dragocene gorke i lekovite materije. Uspešno se koriste za lečenje upale grla, upornog kašlja, bronhitisa i katara ždrela. Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se osobama koje obolevaju od reume i artritisa.

Smola od bora koja se nalazi po kori, obiluje gorkim materijama i izuzetnim eteričnim uljem, koje sadrži lekoviti terpentin. Stoga se uz sirup od borovih iglica u narodnoj medicini često upotrebljavaju preparati od borove smole, koji se koriste najviše za lečenje kožnih bolesti.

Ako planirate upotrebiti borovu smolu povedite računa o pravilnom doziranju i budite oprezni.

Takođe kora od bora zbog lekovitih flavonskih kao i brojnih taninskih materija, veoma uspešno se koristi za saniranje otvorenih rana, jer veoma brzo zaustavlja krvarenje, a ima i vrlo dobro antiseptičko delovanje.

Najbolje je da koristite koru od zrelog bora, i najbolje je da se ona skine sa gornjih delova stabla.

Kako napraviti sirup od borovih iglica sa šećerom i medom

Za početak donesite jednu važnu odluku. Uzmite jedan slobodan dan, pobegnite od gradske vreve, smoga i zagađenog vazduha i to odmah u ranim jutarnjim satima.

Najbolje bi bilo da sednete na bicikl i provozate se do obližnje šume bogate četinarima. Malopre smo vam dali instrukcije kako da prepoznate mlade iglice od bora, ukoliko i dalje niste sigurni u to, povedite onoga ko zna.

Za sirup protiv kašlja mogu poslužiti i jela i smreka. Kada se vratite kući postupak pripreme je krajnje jednostavan, za početak bilo bi poželjno da borove iglice saperete sa hladnom vodom od prljavštine i malo sačekate da se prosuše. Evo šta dalje sledi:

U odgovarajuću staklenu teglu stavite najpre red šećera, preko kojeg se stavlja red sveže ubranih borovih iglica, pa ponovo red šećera, pa na njega iglice i tako sve do vrha tegle. Završni sloj obavezno treba da je od šećera. Teglu zatvorite što bolje i odnesite je na sunčano mesto da se šećer lagano rastapa.

Da bi se on skroz rastopio, te da bi sirup od borovih iglica mogli početi koristiti, biće vam potrebno da odstoji  najmanje 40 -tak dana. Ovako dobijen prirodni lek za imunitet pravi se upravo sada u prolećnom periodu, odmah po branju mladih izdanaka.

U našem narodu se za ovaj prirodni lek odomaćio naziv med od borovih iglica, kako god da ga nazovete potpuno je svejedno, jer je recept isti i izuzetno je dobar za pomenute tegobe..

Recept za sirup od borovih iglica broj 2

Evo kako se priprema:

Dva kilograma svežih borovih izdanaka prokuva se sa 9 litara vode, pokrije se i pusti da odstoji narednih 48 sati. Posle toga se sve zajedno procedi kroz platno i dobro se izgnječi.

Dobijena tečnost se zatiim uz dodatak jednog kg šećera i 0,5 kg meda, malo prokuva i dok je još topla sipa se u odgovarajuće staklene posude (ne u flaše), koje treba na kraju dobro zatvoriti sa dvostrukim pergament papirom ili celofanom. Treba paziti da se mladi izdanci beru po sunčanom vremenu.

Za koju god varijantu da se odlučite, vodite računa koliko ga dozirate, bilo bi najbolje da sirup od borovih iglica uzimate po dve tri kašičice i ne više od toga tokom dana. Najbolje ga je jesti samog, ali možete ga dodavati u rashlađen čaj, u vruć nikako, jer gubi svoja dragocena svojstva.

Ukoliko vam se borove iglice sa šećerom ne sviđaju ovako zajedno u kombinaciji, vi svakako napravite sirup od borovih iglica sa medom, za čiju će vam izradu biti potrebna nešto veća količina domaćeg meda.

Ukoliko se odlučite za med – a ne za beli šećer(koji je svakako na lošem glasu), znajte da se tada sirup nešto brže kvari, te da ga morate držati u frižideru. Takođe, mnogi ovoj recepturi dodaju i nekoliko kriški od limuna.

Kako se pravi čaj od borovih iglica

Kao što smo na početku obećali, podelićemo i ovaj recept.

Uzeti dvadesetak borovih iglica sa vrhova grančica i dobro ih saprati od nečistoća sa hladnom vodom. Dobro ih usitnite i dodajte u provrelu vodu, te ih kuvajte petnaestak minuta.

Kada trećina tečnosti ispari, skinite sa vatre. Poklopite posudu i stavite je na stranu da se ohladi nekih tridesetak minuta. Procedite dobijeni čaj od borovih iglica, ukoliko nije vreo dodajte mu med i malo soka od limuna.

Boja ovog napitka bi trebala biti blago-crvenkasta i možete ga piti nekoliko puta u danu. Dojilje i trudnice ne bi smele da ga uzimaju.

Lekoviti oparak od bora 

U  srazmeri  u kojoj 1 deo da čine borove iglice ide 10 delova vode za oparak. A upotrebljava se slično kao lekoviti čaj od borovih iglica, zaslađen domaćim medom – ovaj prirodni lek je jako dobar kod zastarelih katara disajnih puteva, promuklosti grla, kašlja, lakšeg oblika bronhitisa ili za inhalacije. Mlade izdanke bora treba brati početkom proleća.

Lekovita kura od bora

Oboleli od gihta i reumatizma bi se sa dolaskom proleća podvrgnuti sledećoj prirodnoj terapiji:

Ubrati 30 grama svežih borovih izdanaka i njih treba popariti sa litrom vrućeg mleka. Posle sat vremena dobro procediti i piti napitak tokom celog dana.

Kako se koristi smola od bora

Ukoliko imate kamen u žuči i česte grčeve napravite ovaj prirodni lek

5 grama sveže – tek istekle borove smole, rastvorite u 20 grama etera i tu kuru uzimajte jednanput dnevno. Dozirajte najviše 5-10 kapi na jednoj kocki šećera i pojedite…

Kao što vidite sirup od borovih iglica nije jedini lekoviti recept koji možete napraviti od ovog četinara, te vam preporučujemo da i ostale recepture isprobate.

Nešto starijoj deci takođe možete davati borove iglice sa medom, ali bi bilo poželjno da se prvo posavetujete sa pedijatrom, takođe med od borovih iglica u trudnoći nemojte uzimati bez prethodnog dogovora sa lekarom.

Izvor: dijetamesecevemene.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *