RAZLOZI ZAŠTO TREBA DA PIJETE ČAJ OD KANTARIONA: Kod kojih tegoba pomaže – poboljšava raspoloženje i deluje u menopauzi

Kantarion je biljka koja se vekovima koristi u prirodnoj medicini u vidu tinktura, melema i čajeva. Džeremi Volf, licencirani naturopatski lekar, objasnio je za Health Line da kantarion stvara mnoga dejstva u telu. “To je jak antidepresiv i može podići raspoloženje kod osoba sa blagom do umerenom depresijom”, rekao je on. On napominje da se kantarion ne preporučuje osobama sa teškom depresijom i ističe da kantarion ima jaku antivirusnu aktivnost koja takođe može da podstakne zarastanje rana. Važno je znati da ova biljka ne deluje preko noći, već je potrebno da prođu nedelje i meseci kako biste primetili efekat.

Kantarion se u narodnoj medicini koristi kao prirodni lek koji pomaže kod lošeg raspoloženja i nesanice, pa je posebno povoljan i za žene koje su u menopauzi. Konzumiranje kantariona pomaže kod ublažavanja predmenstrualnih tegoba, a čaj od kantariona se često preporučuje i kod dijeareje, a posebno kod gastritisa, odnosno za obnavljanje sluznice želuca. Masti na bazi kantariona se koriste za zarastanje rana i kao pomoć kod opekotina.

Čaj od kantariona ne preporučuje se trudnicama i dojiljama. Ukoliko uzimate određenu terapiju, kantarion može da smanji dejstvo određenih lekova, pa je potrebno da se konsultujete sa lekarom pre terapije. Takođe, kod upotrebe preparata od kantariona ne bi trebalo da se previđe izlažete UV zračenju.

Recept za čaj od kantariona:

Jednu supenu kašiku nadzemnog dela kantariona prelijte sa 200 ml vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Pijte čaj tri puta dnevno pre obroka.

Napomena: Pre upotrebe čaja i lekova od kantariona obavezno se posavetujte sa lekarom.

Izvor: Sensa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *