RAKIJA KOJA LIJEČI: Orahovačom protiv bronhitisa i problema sa štitnom žlijezdom…

Orahe možemo koristiti u različitim preparatima i proizvodima poput rakije i likera kako bismo pomogli našem tijelu u borbi sa nekim oboljenjima. Proizvodi sa orasima brzo djeluju i jako su blagotvorni za probleme sa štitastom žlijezdom, grlom, respiratornim traktom, bronhitisom, imunitetom…

Orasi i med

Dvadeset mladih zelenih oraha dobro operite i osušite suvom krpom. Isjeckajte svaki plod na 4 dijela i stavite u posudu, najbolje staklenu teglu. Orahe prelijte sa pola koligrama meda, najbolje bagremovog i zatvorite teglu dobro. Ovo treba da odstoji mjesec dana na suncu.

Dok sjeckate mlade orahe, stavite na ruke zaštitne rukavice kako biste izbjegli fleke po koži koje se teško skidaju.

Možete probati i ovaj recept

Jedan litar lozove rakije stavite u teglu gdje ste prethodno stavili 40 mladih isjeckanih zelenih oraha. Prelijte sa kilogramom domaćeg meda. Promešajte plastičnom kašikom i dobro zatvorite najbolje plastičnim poklopcem. Neka stoji na suncu 40 dana.

I jedan i drugi preparat nakon perioda stajanja, procjedite i pijte svakodnevno po jednu rakijsku čašicu.

Rakija od oraha za smanjen rad štitne žlijezde

Rakija od oraha se od davnina u narodnoj medicini koristi kao prirodni lijek za bolesti štitaste žlijezde. Koriste se zeleniorasi jer su oni najbogatiji jodom.

Oko 40 komada vrlo mladih oraha zasjecite nožem, stavite u veću staklenu posudu i prelijte sa 2 litra domaće komove rakije. Zatim se dodaje šećer u količini koju želite, ali ne previše. Posudu dobro aztvorite i neka 6 sedmica odstoji na suncu.

Procjeditei nalijte u flaše vaš domaći liker od oraha. Na prazan stomak pijte ujutru po jednu malu čašu.

Liker od zelenih oraha prirodan je preparat za liječenje bolesti želuca, sluzokože usta i grla, i posebno, za štitnu žlijezdu, jer je bogat jodom.

Kada brati zelene orahe

Zelene orahe berite početkom juna jer su tada najljekovitiji. Neka budu zdravi plodovi bijele boje kada ih presječete.

U liker osim oraha, komovice i šećera možete dodati malo karanfilića , štap vanile, cimet ili osušenu koru limuna ili narandže.

Veoma zanimljiv napitak ćete dobiti i ako se u procjeđenu tečnost doda i 700 ml crvenog vina ukuvanog sa 1/2 kg šećera.

Orahova rakija se može napraviti i od ekstrakta oraha. Jedan decilitar ekstrakta pomešajtesa litrom komovice ili lozovače.

Drugi način je da 2 decilitra ekstrakta pomješate sa pola litre rakije. Ovo ušpinujte sa 200 grama šećera i pola litre vode. Pomešajte i ostavite da odstoji 2,3, nedjelje.

Liker od zelenih oraha, prije posluženja, blago promućkajte da se podigne ljekoviti talog. Služite kao aperitiv ohlađeno I to u čašicama sa dodatkom malo leda i kriškom limuna.

Izvor: nezavisne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *