PREPOZNAJETE LI BILJKU SA SLIKE? Kažu da je malo bolesti koje njeno sjeme ne može izliječiti…

Nekoliko vrsta biljaka imaju crno sjeme, ali moć njihovog sjemena prema dosadašnjim saznanjima nije ni približna onoj od čurekotovog sjemena (crnog kima).

Čurekot (crni kim) u današnje vrijeme biva ponovo otkriven od strane moderne nauke, pa se samo u posljednjih 40-ak godina objavljuje oko 400 naučnih studija o temi čurekota i njegovih aktivnih supstanci.

Ove studije ukazuju na veoma veliki broj bolesti na koje čurekot djeluje povoljno, a u koje između ostalih spadaju: astma, alergije, oboljenja poput reumatoidnog artritisa psorijaze, povišene masnoće u krvi, hemoroidi, proširene vene, infekcije, glavobolje, bronhitis, kašalj, upale sinusa, gastritis, bolovi u stomaku prouzrokovani “nervoznim crijevima” i još štošta.

Izraženo je i povoljno djelovanje čurekotovog ulja na kožu (hrani i njeguje kožu te pomaže pri regeneriraciji oštećenih ćelija), nokte čini sjajnijim i jačim, jača korijen kose i djelotvoran je protiv peruti.

Također, treba uzeti u obzir da čurekot pomaže organizmu pri vraćanju ravnoteže u imuni sistem kao i besprijekornom funkcionisanju metaboličkih procesa.

Iz tog razloga je redovno korišćenje čurekotovog ulja preporučljivo ne samo u akutnim i hroničnim stanjima, nego i kao svakodnevna preventiva, te predstavlja jedan veliki korak naprijed koji možete uraditi za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.

Dosadašnja ispitivanja ulja čurekota su pokazala da se njegovo djelovanje ne ograničava na pojedine organe, već da ono obuhvata cjelokupni organizam preko imunog sistema. Ulje čurekota je imunomodulator, ono reguliše funkcije imunološkog sistema – jedan od načina je da stimuliše rast limfocita T i B.

Nekoliko napomena u vezi korištenja ulja i sjemena crnog kima

Koristenje veće kolicine crnog sjemena ili ulja crnog sjemena ne znači brže ozdravljenje.
Cijelo sjeme se mora pravilno pripremiti prije upotrebe.

Samo hladno cijeđeno ulje zadrzava sve korisne osobine. Ne preporučuje se kuvanje ni zagrijavanje ulja na vise od 60 stepeni Celzijusa.
Ako želite da umjesto sjemena koristite ulje, omjer je sljedeći: dvije i po čajne kašike sjemena ili jedna čajna kašika ulja.

Uvijek pratite preporučena uputstva i mjere, pošto crno sjeme može biti štetno ako se unese više od 25 grama.
Koristite sjeme visokog kvaliteta uvijek kada ga možete naći.

Za dobro opste stanje zdravlja, sjetite se da uzmete sjeme crnog kima ili ulje crnog kima sa medom svakodnevno nataste, a ako se desi da se razbolite , oporavak ce biti brzi i laksi.
Cajna kasika ulja crnog sjemena pomijesana sa casom soka od narandze uz dorucak dace vam energiju za cijeli dan.
Cajna kasika ulja crnog sjemena sa toplim napitkom poslije vecere obezbijedice miran san.

Evo kako se priprema ovo sjeme:

Sjeme ima neprijatan ukus i izazvace osjecaj przenja u stomaku ako ga prethodno ne pripremite zagrijavanjem. Stavite sjeme crnog kima u posudu i zagrijavajte na niskoj temperaturi uz mijesanje svakih nekoliko minuta. Oporost ce vremenom nestati.Probajte sjeme da osjetite kad ukus postane blag. Tada mozete posudu ukloniti sa vatre. Potrebnu kolicinu sameljite u mlinu i upotrijebite na odgovarajuci nacin.

Oslabljeni imunitet možemo prepoznati po sljedećim simptomima:

Česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine, česte glavobolje. Kod navedenih simptoma, ulje čurekota uzimajte 2 puta na dan supena kašika 15-30 minuta, najbolje prije jela.

Za prevenciju, tj kao priprema organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje (na primjer prije sezone gripa), dovoljno je uzimati 1 supenu kašiku (ili 2 čajne kašike – ujutro i uveče) dnevno, najbolje prije jela na 15-30 minuta.

Ulje se treba uzimati najmanje tokom dva mjeseca kako bi se dostiglo potpuno djelovanje na organizam.

Ulje čurekota također znatno smanjuje štetni učinak zračenja kod radiološke terapije. Tokom zračenja dolazi do stvaranja kiseonikovih slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, te posljedice mogu biti: oštećenje kože, edemi, ožiljci, fibroze itd. Studije su pokazale da će uzimanje ulja čurekota pomoći u prevenciji tih posljedica.

Uzima li se 2 – 3 puta na dan po supena kašika ulja čurekota najbolje 15-30 minuta pre jela, olakšaće se i umanjiti neželjeni učinci bolesti, a tijelo podstaći da jača vlastitu sposobnost samoodbrane.

Izvor: Vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *