OVO JE TAJNA CELERA! Nećete vjerovati što krije ovo korjenasto povrće

Celer ipak nije “prazan” što se tiče vitamina i korisnih sastojaka. On sadrži vitamine K, C, vitamine B skupine, kalij, folnu kiselinu i vlakna.

Zdrav je od korijena do sjemena i lako probavljiv, no to je tek okvirna moć sjajnog povrća, celera. Samo 100 grama korijena ove biljke sadrži tek 40 kalorija, što je dvostruko manje od iste količine krumpira. Sjajan je za snižavanje krvnog tlaka i izvrstan je saveznik u dijetama.

Uglavnom se sastoji od vode i upravo je zbog toga glavni sastojak dobrih dijeta. No, tajna koju ovo povrće krije jest da od njega nećete dobiti neophodne minerale i hranjive materije! Samostalno ga je stoga nepreporučljivo koristiti pa je važno kombinirati ga s drugim namirnicama uz koje njegovo djelovanje dolazi do izražaja.

Celer je poznat kao čistač organizma, djeluje kao diuretik i pomaže kod iskašljavanja i probavnih teškoća. Celer ipak nije “prazan” što se tiče vitamina i korisnih sastojaka. On sadrži vitamine K, C, vitamine B skupine, kalij, folnu kiselinu i vlakna.

U davna se vremena smatrao afrodizijakom, ali u kombinaciji s orasima.

Dodatan savjet

Kada kupujete celer, imajte na umu da je manji korijen bolji. Naime, veći celer u sredini često izgleda šupljikasto i spužvasto pa je bolje kupiti manju, nabijeniju glavicu. Kada pak kupujete celer lišćar, uvijek je bolji onaj svjetliji – njegove su stabljike i vrhovi vrlo aromatični.

Izvor: dnevno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *