OVO JE NAJZDRAVIJE POVRĆE NA SVETU: Sedam vrsta koje bi trebalo da se uključe u ishranu

Sigurni smo da znate koliko je unos povrća važan za naše sveukupno zdravlje. Bezbroj studija je povezalo korist od većeg unosa povrća sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti i dijabetes.

Sve povrće je zdravo i svako ima neke posebne kvalitetne osobine. Ipak, kad se sledeći put uputite na pijacu, ne propustite ovo fantastično povrće kako biste ojačali imunitet i očuvali zdravlje.

1.Cvekla

Bogata antioksidantima, cvekla ima moć da pročisti i detoksikuje organizam. Ovo korensko povrće ima malo masti i bogato je antioksidantima i vitaminima. Prirodni nitrati kojih u cvekli ima u izobilju oksidiraju kada se pomešaju sa krvlju da bi stvorili azotni oksid koji širi krvne sudove i povećava nivo kiseonika u krvi.

2.Kupus

Dugačak je spisak dobrih komponenata koje kupus poseduje. Tu su, na primer, magnezijum, kalijum, jod, gvožđe i kalcijum.

3.Beli luk

Beli luk ubrzava metabolizam, bori se protiv toksina, štiti od upala, pa samim tim i od virusa i prehlada. Beli luk odlično utiče na imunitet. Sadrži vitamine, korisna ulja, amino-kiseline važne za naše telo. Takođe, sadrži alicin, sastojak poznat po protivupalnom efektu.

4.Karfiol

Iznenađujuće je da karfiol omogućava pravilno funkcionisanje mozga i pravi dobar hormonalni balans. Karfiol pomaže i povećava normalan nivo protoka krvi u svim bitnim organima u telu. Dodatno, pomaže i da se održi normalan krvni pritisak.

5.Brokoli

Zbog kalcijuma, magnezijuma i cinka, brokoli čini kosti jakim. Gvožđe pomaže da krv ostane zdrava, a vitamin A podstiče proizvodnju kolagena.

6.Paprika

Nije važno da li su crvene, zelene ili žute, paprike su bogate mnogim nutrijentima dobrim za srce kao što su likopen i folna kiselina.

7.Kelj

Kelj u sebi ima vitamine A, B, C, E i K. Tu su još mnogi minerali, hlorofil, pa čak i omega 3 masne kiseline. Zato nije ni čudo što već duže vreme kelj važi za superhranu.

Izvor: alo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *