Ovaj začin ima sposobnost izliječiti vaš bolesni vid ali i otkloniti depresiju i rak!

Jedna britanska studija je dokazala kako šafran uspješno poništava slabljenje vida kod starijih ljudi. Sudionici ovih istraživanja bili su umirovljenici, starija populacija slabijeg vida. Njihov vid se znatno poboljšao nakon konzumiranja šafrana.

U moru ljekovitog bilja, travki, mirisa i okusa koje je Bog stvarajući planet stvorio za čovjeka, ističe se šafran, začin kojega mnogi nazivaju kraljem svih začina. Njegova ljekovita svojstva zapisana su u najranijim medicinskim knjigama svijeta dok mnoga svjedočanstva govore o njegovoj nevjerojatnoj ljekovitosti. Neki su njime spriječili širenje raka dok su neki jednostavno prestali nositi naočale a treći su pak svjedočili o njegovim vrlo snažnim antidepresijskim svojstvima. Sve u svemu sve se više govori, o Božjem lijeku, šafranu čija je ljekovita zbilja, svakim danom sve popularnija.

Šafran (Crocus sativus) se nekada koristio kao lijek protiv žutice, za liječenje kuge, velikih boginja i malih boginja. Upotrebljavao se i protiv bolova i grčeva, za smanjenje bolova u trbuhu i bolesti bubrega, te predmenstrualnih tegoba.

Karotenoidi koji se mogu pronaći u šafranu imaju antikancerogena, antimutacijska i imunomodulatorska svojstva. Na ove osobine šafrana ukazuju istraživanja provedena u suradnji moderne medicine, a postoje i neke studije o farmakološkom djelovanju na maligne tumore gdje je život miševa koji su imali tumor produžen za više od 110%.

Ekstrakt metanola u šafranu u određenim koncentracijama neutralizira oksidacijsko djelovanje slobodnih radikala i do 65%, što znači da šafran može djelojovati i kao antioksidans.

On se također koristi kao antidepresiv za blage i umjerene depresije jer djeluje na moždani serotonin (hormon sreće), slično kao i lijek Prozac. Šafran se u kineskoj medicini tradicionalno koristi za poboljšanje cirkulacije krvi i liječenje modrica. Aktivni sastojak krocetin može takođersmanjiti razinu kolesterola i triglicerida u tijelu i pomoći u liječenju ateroskleroze i artritisa.

Jedna britanska studija je dokazala kako šafran uspješno poništava slabljenje vida kod starijih ljudi. Sudionici ovih istraživanja bili su umirovljenici, starija populacija slabijeg vida. Njihov vid se znatno poboljšao nakon konzumiranja šafrana. Vjeruje se da šafran utječe na količinu masnoće u oku, što rezultira većom otpornošću stanica u oku. Koristi se i kao lijek protiv oboljenja bubrega, regulira probavu, otklanja glavobolje, migrene i vrtoglavice. Učinkovit je i u liječenju akni, bradavica i drugih kožnih tegoba. Ublažava grčeve, a može se koristiti i kao diuretik. Premda su istraživanja pokazala veliku ljekovitost šafrana, preporučuje ga se uzimati samo u malim količinama – do 200 mg dnevno.

Osim kao začin, možete ga koristiti i kao čaj koji je u nekim zemljama vrlo popularan. Dovoljno je uzeti nekoliko osušenih listića među prstima na šalicu vruće vode. Takav čaj treba piti nekoliko puta dnevno da bi pokazao učinkovitost. Pripisuje mu se antiseptičko i protuupalno djelovanje. Iz toga nije teško zaključiti kako šafran pomaže zacjeljivanje vanjskih rana i unutrašnjih ozljeda sluznice, osobito želuca. Stoga se preporučuje piti čaj dva puta dnevno kod čira na želucu i dvanaestniku. Ima onih koji tvrde da je čaj od šafrana dobar kod psorijaze i iritacijskog kolona.

Šafran je Božji lijek koji je stoljećima s čovjekom, pomaže mu i ‘diže ga iz mrtvih’. Danas u svijetu razvijene farmacije, rijetko lijek tražimo pod nebom, na livadi ili uz potok, iako je upravo to Božja ljekarna darovana svakome od nas. Usudite se probati.

Izvor: dnevno.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *