Ovaj lek suzbija infekcije i čini čuda za pluća

Sadrži ulja koja deluju protivupalno i suzbijaju infekcije, pa pomaže kod bronhitisa i upale pluća.

Anđelika je stara biljka koja se spominje još u knjizi kineskog cara Shingnonga koji je živeo oko 3700 godine pre nove ere, kao sredstvo za lečenje bolesti organa za varenje, bolesti bubrega, srca i krvotoka. Koren ove biljke koja se još naziva i anđelica ili angelika je bio sastavni deo terijaka, čuvenog tajanstvenog sredstva koji je, kako se tada smatralo, delovao protiv svih otrova.

Anđeliku je, prema legendi, otkrio Sveti Arhangel Mihailo, pa je po njemu ona i dobila naziv. Pored mnogobrojnih lekovitih svojstava, ova biljka je veoma delotvorna za bolesti pluća.

Anđelika podstiče izlučivanje sluzi iz disajnih organa. Sadrži ulja koja deluju protivupalno i suzbijaju infekcije, pa pomaže kod bronhitisa i upale pluća.

U narodnoj medicini zastupljena je već dugo, a zbog aromatičnog ukusa koristi se i kao hrana i začin.

U srednjem veku bila je jedna od glavnih lekovitih biljaka, pre svega koristila se kao efikasan lek protiv kuge. Zahvaljujući njoj od kuge je tada spaseno mnogo ljudi, pa je prvobitno nazvana anđeoskom biljkom, da bi se tek kasnije ustalio naziv Anđelika.

Koren ove biljke dobar je i za varenje, a eterična ulja dobijena od nje koriste se i za podsticanje apetita. Zbog takvog dejstva koristi se i za oporavak od anoreksije i malaksalosti, ali pomaže i u lečenju reumatskih bolesti, bolesti jetre i žuči i menstrualnih tegoba.

S druge strane, jedinjenje osthol sprečava zgrušavanje krvi, zbog čega se preporučuje za lečenje tromboze.

Koristi se i kao blago sredstvo za smirenje i čvrst san.

U terapeutske svrhe koristi se kao tečni ekstrakt, tinktura, eterično ulje ili osušeni koren za čaj.

Protiv lošeg varenja se koristi mešavina od po 100 grama andjelike, kamilice, iđirota. Sve biljke se pomešaju pa se supena kašika mešavine prelije šoljom ključale vode, promeša i ostavi 20 minuta. Procedi se i pije nezaslađeno pola sata pre jela.

Protiv bronhitisa se koristi mešavina od po 100 grama angelike, podbela i po 50 grama očajnice i anisa. Tri supene kašike ove mešavine se preliju sa tri šolje ključale vode, ostave se pola sata, procede i piju pola sata posle jela sa medom ili bez njega.

Protiv angine pektoris se koristi mešavina od po 100 grama angelike, anisa, matičnjaka, ruzmarina. Tri supene kašike se preliju sa tri šolje ključale vode i ostave pola sata. Pije se tokom dana u manjim gutljajima. Ako osoba ima povišen krvni pritisak, ruzmarin se zamenjuje glogom.

Za psorijazu se koristi i mešavina od po 100 grama andjelike, biljke dan i noć i korena čička. Tri supene kašike mešavine se preliju sa tri šolje vode i ostave pola sata. Čaj se procedi i pije tokom dana u manjim gutljajima. Obolela mesta se mažu nevenovim uljem. Ono se sprema tako što se 200 grama suvih cvetova nevena prelije sa pola litre bundevinog ulja, dobro zatvori i drži tri nedelje na tamnom mestu. Zatim se procedi i maže dva puta dnevno.

Anđelika za negu kože

Sigurno će dame zanimati i recept za ulje koje se koristi za negu zrele kože. Za njega je potrebno 100 ml bademovog ulja, 50 ml ulja jojobe, 5 kapi esencijalnog ulja andjelike, 10 kapi esencijalnog ulja geranijuma, 5 kapi esencijalnog ulja petigrina.

Svi sastojci se pomešaju i dobro promućkaju u čistoj, suvoj flašici koja se čuva na tamnom mestu. Nanosi se na lice uveče posle čišćenja lica i umivanja čistom vodom na vlažnu kožu. Licu vraća blistavost, oporavlja kožu, smanjuje vidljivost bora. Najbolje je da se koristi u proleće i jesen. Nije preporučljivo izlagati se jakom suncu ili ići u solarijum kada se ovo ulje koristi.

Ko ne bi trebao da koristi anđeliku

Kao i sve biljke koje smo do sad opisivali i korišćenje anđelike ima neke rizike. Preparati od ove biljke ne bi trebalo da se koriste za vreme trudnoće i dojenja, dijabetičarima takođe nije preporučljiva kao ni osobama koje koriste antikoagulanse protiv zgrušavanja krvi ili aspirin. Prilikom korišćenja čaja, tinkture ili esencijalnog ulja andjelike ne bi se trebalo sunčati jer je ova biljka fototoksična pa može doći do alergijskih reakcija na koži.

Savremena medicina je proterala većinu korisnih i zdravih biljaka, ali nije na odmet upoznati ih i ponekad koristiti. Zdrave su, neće vam naškoditi!

Izvor: alo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *