Osam glavnih zdravstvenih koristi grožđica za vaše zdravlje

Grožđice možda i ne izgledaju spektakularno, ali možda ne znate za šta su sve dobre i koje zdravstvene prednosti imaju za naše zdravlje. One sadrže više hranjivih materija i minerala koji pružaju olakšanje kod mnogih fizičkih problema, uključujući gastrointestinalne tegobe, artritis, kamen u bubregu, bolesti srca, anemiju i slično. Donosimo vam osam glavnih zdravstvenih koristi grožđica.

Za šta su dobre grožđice

Sprečavaju rak

Grožđice pružaju zaštitu od raka debelog crijeva, jer sadrže polifenolni antioksidant koji se zove katehin. On štiti organizam od širenja slobodnih radikala koji su odgovorni za rast tumora.

Poboljšavaju seksualno zdravlje

Svakodnevno konzumiranje grožđica pojačava seksualni nagon. One sadrže aminokiselinu arginin koja pomaže u podizanju libida, a samim tim i poboljšanja seksualnog života.

Grožđice za probavu

Grožđice su veoma bogate vlaknima te zbog toga pomažu u “čišćenju” probavnog trakta. One čiste toksine i druge vrste otpadnih materija iz gastrointestinalnog trakta i održavaju zdravlje probavnog trakta.

Poboljšavaju zdravlje kostiju i zuba

Grožđice pomažu u jačanju zuba i kostiju, jer sadrže kalcijum u velikim količinama. One sadrže i bor koji pomaže pri apsorpciji kalcijuma i stvaranju koštane mase što je izuzetno korisno u prevenciji koštanih oboljenja, kao što je osteoporoza, naročito kod žena u post-menopauzi.

Grožđice za energiju

Grožđice su odličan izvor energije i veoma su korisne za sportaše. One, također, mogu pomoći i onima koji žele da se udebljaju. Grožđice sadrže šećere, kao što su fruktoza i glukoza, te daju energiju svima koji ih konzumiraju.

Poboljšavaju imunitet

Grožđice pomažu u apsorpciji različitih hranjivih materija u organizmu, uključujući vitamine i proteine. Na taj način, one u suštini poboljšavaju naš imunološki sistem.

Za žene, posebno trudnice

Suho grožđe se koristi tokom trudnoće. Kod žena u ovom stanju, stanje zuba, noktiju i kose može se pogoršati. Takve probleme rješavaju grožđice.

Za djecu

Grožđice su također dobre za djecu. To je slađe i prirodnije od slatkiša. Tokom zimske hladnoće, kada se javljaju kataralne bolesti, sušeno voće se koristi za povećanje imuniteta. Također će biti korisno tokom oporavka.

Koliko grožđica dnevno

Zdrava odrasla osoba može pojesti 30 grama grožđica dnevno, šireći ovaj dio u 2 jednake doze. Ako slijedite ovo pravilo, sušeno voće se bolje apsorbuje i ispunjava tijelo korisnim supstancama.

Grožđice za mršavljenje

Zbog sadržaja samo prirodnog šećera u obliku fruktoze i glukoze, sušeno grožđe je manje sposobno da se pretvori u mast. Biljna vlakna pomažu u poboljšanju rada crijeva, što brže i učinkovitije uklanja toksine.

Prilikom gubitka težine pogodnije je crno grožđe (plavo grožđe), jer je manje kalorično i ne sadrži holesterol.

Sušena vlakna ploda se nabreknu u tijelu, povećavaju volumen, brzo daju osjećaj sitosti. Male porcije grožđica (20-30 g) brzo će zasiti i time onemogućuju prejedanje. Osim toga, grožđica sadrži sastojke koji efikasno razgrađuju masnoće.

Suvo grožđe ima manje kalorija nego slatkiši i drugi kolači. Stoga, tokom dijete mogu zadovoljiti glad (5-7 grožđica).

Izvor: narodnilijek.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *