NEVJEROVATNO KOLIKO SE OPORAVIO: Davala je mužu jednu kašiku ovog ulja dva puta dnevno

Broj ljudi koji pate od gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2 brzo raste.

Meri T. Njuport, lekarka neonatalne medicine koja je istraživala naučnu literaturu o Alchajmerovoj bolesti proteklih deset godina, otkrila je da trgliceridi srednjeg lanca (MCT) koji se mogu pronaći u kokosovom ulju mogu biti čudesan lek za sprečavanje i usporavanje napretka Alchajmerove bolesti.

Njenom suprugu, pedesetsedmogodišnjem Stivu, dijagnostikovali su progresivnu demenciju za više od pet godina. Po rezultatima magnetne rezonance, bolest bi se najverovatnije razvila u Alchajmer.

Iskusio je ogroman gubitak pamćenja, uključujući i situacije kada nije mogao da pronađe kašiku ili da izvadi vodu iz frižidera. Takođe je patio od depresije. Tokom svog istraživanja, Meri je otkrila da depresija može biti predznak Alchajmera.

Zašto su važni MCT?

Ljudske ćelije koriste ketonska tela kao gorivo kada im nestane glukoze. Moždane ćelije su najselektivnije ćelije u ljudskom telu pošto imaju ograničeno koje gorivo mogu koristiti kako bi opstale.

Generalno, njima je potrebna glukoza ali one takođe mogu koristiti ketone. Ljudsko telo uglavnom nema ketone koje bi mozak mogao iskoristiti.

Šta se tačno dešava kod Alchajmera?

Nervne ćelije u određenim delovima mozga ne mogu da koriste glukozu kao gorivo jer su otporne na insulin i zbog toga polako počinju da odumiru. Ovaj proces traje 10 ili 20 godina pre nego što se jave jasni simptomi bolesti.

Međutim, kad ovi neuroni koriste ketonska tela kao gorivo, oni mogu preživeti i nastaviti normalno da funkcionišu.

Sličan je slučaj i sa obolelima od Parkinsonove bolesti, Hantingtonove bolesti, multiple skleroze i ALS-a, kada je u pitanju isti problem, samo različit deo mozga i kičmene moždine.

MCT ulje se metabolizuje na drugačiji način od ostalih tipova masti. Naime, jetra ih pretvara direktno u ketonska tela i dalje u energiju.

Oralna i introvenska aplikacija MCT ulja dovodi do hiperketpnemije odnosno povećanog broja ketona u krvi koji mozak može koristiti u slučaju nedostatka glukoze.

„Hiperketonemija rezultuje u značajnom (39%) povećanju cerebralnog protoka krvi i čini se da smanjuje kognitivnu disfunkciju koja se povezuje sa sistemskom hipoglikemijom kod normalnih ljudskih bića,“ navodi doktorka Njuport.

Tokom svog daljeg istraživanja, doktorka je otkrila da kokosovo ulje sačinjava oko 60% masnih kiselina srednjeg lanca, ima nula holesterola i bogato je omega-6 masnim kiselinama.

Drugi izvori MTC-a su ulje palminog jezgra i ljudsko mleko. MTC se takođe može naći u manjuj količini u kravljem i kozijem mleku, kao i u puteru napravljenom od ovih vrsta mleka.

Kada je bolest znatno napredovala, dr Njuport je odlučila da isproba terapiju sa kokosovim uljem. Kupila je 100% devičansko kokosovo ulje i davala svom mužu 36 grama (preko dve kašike) kokosovog ulja dnevno u periodu od preko mesec dana. Rezultati su bili neverovatni.

„Nakon neke dve nedelje i zatim 37 dana od početka terapije zamolila sam ga da mi nacrta sat. Poboljšanje je bilo veoma primetno,“navodi ona.

To znači da nakon mesec i po dana njen suprug se skoro u potpunosti oporavio tako što je konzumirao oko 35 grama (preko 2 kašike) kokosovog ulja dnevno.

Izvor: Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *