Napravite ULJE OD CIMETA i iskoristite sve njegove zdravstvene dobrobiti

Drvo cimeta je biljka koja potiče iz Azije, a najzastupljenije je u Indiji, Šri Lanki, Brazilu i Madagaskaru. Kao začin i lijek koristi se još od vremena drevnog Egipta. U Europi najveća potražnja za cimetom nastaje u srednjem vijeku te postaje osnovni proizvod trgovine između bliskog istoka i Evrope.Njegov egzotični okus je osvojio cijeli svijet, ali tijekom vremena, kako su razotkrivana, u prvi plan dolaze njegova mnogobrojna ljekovita svojstva. Danas se može reći da se radi o idelanoj kombinaciji sjajnog začina i prirodnog lijeka.U našim krajevima malo je poznato korištenje ulja od cimeta. Postoje dvije vrste ulja od cimeta. Prva vrsta je esencijalno ulje velike jačine koje se pravi od listova i kore biljke vrlo složenim postupkom. Drugo je ekstraktirano ulje cimeta koje sami možete napraviti.

Potrebni su vam:

  • – nekoliko štapića cimeta
  • – čisto maslinovo ulje (rafinirano)

Kompletne štapiće cimeta stavite u staklenku. Štapiće prelijte čistim maslinovim uljem tako da potpuno budu potopljeni. Staklenku dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temparaturi 3 tjedna. Svaki dan dobro promućkajte staklenku.Nakon tri tjedna procjedite ulje kroz gazu u tamniju staklenu bocu. Nakon ovoga vaše ulje od cimeta je spremno za upotrebu. Broj štapića cimeta se određuje proizvoljno, ali bi bilo najbolje da staklenka bude popunjena (najmanje 5-6 štapića na pola litre ulja). Što je veći broj štapića cimeta to bolje.

Ukoliko ne možete pronaći štapiće možete koristiti i prah u omjeru 1:5 u odnosu na ulje (100 grama praha cimeta na pola litre ulja). Ipak preporučujemo upotrebu štapića jer se mljevenjem i dugotrajnim stajanjem samljevenog cimeta gube mnoga ljekovita svojstva.Ulje će imati sjajan miris i okus. Kombinacija već ljekovitog i zdravog maslinovog ulja sa svim korisnim i ljekovitim sastojcima cimeta pravi je eliksir zdravlja kako za vanjsku tako i unutrašnju upotrebu. Ulje cimeta je jaki antioksidans koji spriječava oštećenja i štiti stanice od slobodnih radikala koji uzrokuju najteže bolesti i starenje organizma.Ulje možete koristiti kako god vam odgovara. Možete ga dodavati preko gotovih jela, u kolače ili salate ovisno o tome kako vam odgovara okus, ali ne preporučujemo dugotrajnu termičku obradu. Ipak ulje je najjednostavnije i najbolje piti i to po 1-2 čajne žličicee ujutro i navečer.

Ulje možete primjenjivati i za vanjsku upotrebu utrljavanjem na bolna, upaljena ili na drugi način oboljela mjesta. Ulje ima antiseptička, antibiotska, analgetička i afrodizijačka svojstva. Prema studiji Univerziteta Wheeling Jezuit iz SAD-a korištenje cimeta ili ulja cimeta odličan je tonik za mozak koji spriječava tenzije, nervozu i gubitak pamćenja te značajno pojačava moždanu aktivnost.Korištenje ulja od cimeta odličan je način za pročišćivanje krvi od svih nečistoća, a samim tim odlično djeluje na spriječavanje pojave bubuljica.Ulje cimeta poboljšava cirkulaciju krvi i sprječava stvaranje ugrušaka, te njegovo redovito korištenje pojačava metaboličku aktivnost, smanjuje krvni pritisak i reducira mogućnost moždanog i srčanog udara.

Osim toga, redovno korištenje ulja od cimeta poboljšava kontrolu šećera u krvi kod dijabetičara te brzo normalizira šećer u krvi. Istraživači iz Amerčkog Human Nutrition Research Center dokazali su da komponente koje se nalaze u cimetu pozitivno djeluju na vitalne dijelove ljudskog zdravlja posebno kod dijabetičara.Ulja od cimeta pozitivno djeluje na uništenje bakterija u urinarnom traktu, a posebno u žučnoj kesici. Osim što spriječava i uništava bakterije, ulje od cimeta reducira i uništava gljivice te se primjenjuje i kao lijek protiv kandide. Redovna upotreba u istraživanjima je pokazala da upotreba ovog ulja pozitivno djeluje na rad debelog crijeva, te prevenciju raka debelog crijeva.Dugo iskustvo korištenja cimeta i ulja od cimeta u orijentalnoj ishrani pokazalo je značajno poboljšanje probave i smanjenje pojave plinova i nadimanja.

Za sve probleme i infekcije u vašim ustima, oko zubnog tkiva, ranice u ustima, te glivice po jeziku potrebno je uzeti jušnu žlicu ulja od cimeta. Ulje mućkajte par minuta tako da dospije u sve dijelove usne šupljine. Nakon par minuta mućkanja ulje, ispljunite.Protuupalna svojstva omogućavaju primjenu ulja za probleme sa artritisom. Potrebno je manju količinu ulja utrljati na bolno mjesto. Proces ponavljati ujutro i navečer sve dok bolovi ne prestanu. Isto se odnosi i na problem sa upalom mišića.Dobro je poznata činjenica da se cimet i ulje koristi i kao dobar prirodni lijek protiv prehlade i gripe te upale grla. Ova kombinacija je i sjajan diuretik koji će olakšati i ubrzati izlučivanje tekućine iz tijela. Spisak zdravstvenih dobrobiti cimeta i ovog fantastičnog ulja ni izbliza se na završava na nabrojanom i može se reći da je cimet, odnosno ulje cimeta, korisno za vaše kompletno zdravlje.Za vrijeme trgovine koja se odvijala između Europe i Orijenta cimet bio vrijedniji i od zlata, a čuvan je i transportiran kao blago pod oružanom pratnjom.

Izvor: ZdravljeBEZdoktora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *