NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU: Štiti od moždanog i brzo topi kilograme

Datulje imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na svijetu. One su bogat izvor prirodnih vlakana koja su organizmu neophodna za dobar rad crijeva.

Prirodni šećer koji se nalazi u datuljama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi.

Po svom sastavu datulje su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, visokog krvnog tlaka, kolesterola, pa sve do raka… gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti datuljama.

Odličan izvor željeza

Osobe koje pate od anemije bi trebale jesti što više datulja jer su one odličan izvor željeza. 100 grama datulja sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11 posto preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Vitamini za oči

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin datulje se nazivaju ‘vitaminima za oči’. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežnicu i makulu oka, jer potpomažu stanice epitela za dobar vid i mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Želite li sačuvati dobar vid trebate jesti što više datulja.

Zaustavljaju proljev

Datulje sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva. Osim toga datulje pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem datulja olakšat ćete crijevima da stvore ‘prijateljske’ bakterije.

Lijek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju proljev, datulje mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko datulja i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tijekom noći datulje će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lijena crijeva. U SAD-u datulje se pakiraju u male boce kao lijekovi i to se propisuje kao lijek za zatvor. 100 grama datulja ( 10-21 datulja) sadrži 8,5 grama vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

Olakšava porođaj

Eksperiment koji su proveli na Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje datulja četiri tjedna prije porođaja, može majkama olakšati porođajne bolove i umanjiti krvarenje. Žene koje su prije porođaja jele datulje, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, datulje su ženama pomogle da prebrode post porođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

Reguliraju tjelesnu težinu

Zbog visokog udjela hranjivih tvari, datulje kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan želudac uzmete datulje, ona će regulirati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Datulje nemaju kolesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja datulja mogli udebljati. Kilogram datulja sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan.

Snižavaju kolesterol

Datulje imaju sposobnost da smanje razinu LDL neželjenog kolesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim kolesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačaju srce

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerojatno voće. Tijekom noći potopite datulje sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz datulja, sameljite ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tijekom noći stajale. Ovaj lijek uzimajte nekoliko puta dnevno kako biste ojačali srce.

Smanjuju krvni tlak

Datulje su vrlo pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog tlaka. One sadrže vrlo malo sodija, a bogate su potazijem. Standardna porcija od pet ili šest datulja daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni tlak.

Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti datulja je njihova sposobnost da reguliraju zdrav živčani sustav, zahvaljujući bogatom sadržaju kalija. Istraživanja su pokazala da veći unos kalija (oko 400 miligrama) može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 40 posto.

Hrana za mozak

Datulje sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se datulje preporučuju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Datulje su veliko energetsko pojačalo, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz datulja izvući ćete ako ih pomiješate s mlijekom orašastih plodova. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrijednosti. Povećava seksualnu izdržljivost kod oba spola, jer datulje jačaju tijelo i povećavaju razinu energije.

Hrana za bebe

Šećer iz datulja je vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da datulje trebaju biti usitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu kako bi ih ono lakše pojelo. Suvremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju datulje.

Idealna hrana za post

Zanimljivo je da čak i doktori savjetuju pacijentima koji se liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. S obzirom da je poznato kako datulje sadrže veliki udio šećera koji se lako apsorbira, onda je jasno da su datulje i voda najbolja hrana nakon posta.

Jačaju zubnu caklinu

Datulje sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava daljnje kvarenje zuba. Datulja se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnima.

Vjeruje se da datulje imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u datuljama. Datulje su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od datulja pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Datulje su odličan lijek i protiv alkoholne omamljenosti.

Izvor: sirovahrana.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *