Kiseli kupus svi obožavaju, a malo ko razmišla o njegove tri loše strane

Kiseli kupus je namirnica bez koje rijetko ko može da zamisli dugu i hladnu zimu.

Iako je on riznica mnogih korisnih materija, ipak postoje i loše strane ove namirnice.

Mane kiselog kupusa

1.Velika količina soli

Za kiseljenje kupusa se koristi velika količina soli, a to nije zdravo, pogotovo što se poslije jela pije velika količina vode.

Kada se u organizam unosi velika količina soli osoba može da oboli od povećanja krvnog pritiska, so u organizmu postaje opterećenje za bubrege, taloži se u zglobovima i krvnim sudovima.

2. Nakupljanje tečnosti u organizmu

Zbog soli, višak tečnosti se zadržava i teško izbacuje, a so remeti odnos kalijuma i natrijuma, pa utiče na grčenje mišića pogotovo oko vrata i kičme, kaže čuveni naturolog Georij Nazarov.

Ako se već konzumira kiseo kupus, trebalo bi potpuno izbaciti so iz drugih namirnica i obroka.

3. Neravnoteža kalijuma i natrijuma

Nemir u rukama i nogama često se javlja kao posljedica neravnoteže kalijuma i natrijuma, koje donosi previše soli. Sve više istraživanja ukazuju i na povezanost upotrebe soli u ishrani i pojavi nekih vrsta raka.

So se sa kiselog kupusa ne uklanja potpuno čak ni pranjem listova prije upotrebe. Dakle, sa kiselim kupusom, koji je bez sumnje koristan, ipak treba biti oprezan.

Ako patite od visokog krvnog pritiska, možete da konzumirate svjež kupus, kog ima u radnjama čak i u najhladnijim mesecima.

Prednosti kiselog kupusa

1. Bogat je hranjivim materijama

Svjež kupus bogat je hranljivim materijama: kalijumom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, sumporom, bakrom, manjim količinama natrijuma, a povoljan odnos kalcijuma i fosfora osigurava maksimalno iskorišćenje kalcijuma u organizmu.

Kiseljenjem kupusa poboljšavaju se njegova nutritivna i ljekovita svojstva.

2. Sadrži korisne vitamine

Kroz proces kiseljenja stvara se izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se obično nalazi u namirnicama životinjskog porijekla. Zato je kiseli kupus za vegetarijance neizostavna namirnica.

Kupus sadrži panotensku kiselinu (vitamin B5) potrebnu za ćelijsku energiju i zdravu kosu.

Kiseo kupus sadrži folnu kiselinu i vitamine A i D.

3. Sadrži veliku količinu vitamina C

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kiseli kupus po sadržaju vitamina C može slobodno mjeriti s limunom, narandžom i paprikom.

4. Sok od kiselog kupusa -rasol- je lijek

Rasol (sok od kiselog kupusa) je veoma ljekovit napitak, a najpoznatiji je domaći lijek protiv mamurluka, bogat vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom “U”.

Rasol je poznat i kao lijek za sve tegobe organa za varenje i liječenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, ali i kao narodni lijek pri smanjenju oteklina na zglobovima!

Pomiješan sa sokom od šargarepe i repe, odličan je napitak za osobe koje imaju pomanjkanje kalcijuma, ili za lomove kostiju. Preporučuje se ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

5. Ljekovito djelovanje kiselog kupusa

Kiseli kupus osvežava duh i deluje na dobro raspoloženje, organizam čini otpornim na stres, aktivira razmjenu materija u mozgu i nervima, podstiče razmjenu gvožđa u krvi, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca i stimuliše rad ćelija, pomaže pri izgradnji kostiju,reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi, povoljno djeluje protiv nekih vrsta raka.

Zbog jačanja imuniteta, kiseli kupus posebno se preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i djeci.

6. Ima probiotska svojstva

Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog jesu probiotičke bakterije.

Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u liječenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije.

Blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, na njihovu mikrofloru. Na taj način čisti krv, usporava starenje i jača otpornost.

Nakon svih ovih činjenica odlučite sami da li ćete i dalje konzumirati kiseli kupus ili ćete ipak uživati u njegovom svježem obliku, prenosi “Espreso“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *