Kardiolog otkrio tajnu za dug i zdrav život: U 95-oj godini života puca od zdravlja i energije(VIDEO)

Da li vjerujete da na svijetu postoji osoba koja je u penziju otišla sa 95 godina?! Dokaz da je moguće jeste doktor Elsvort Vorhem, proslavljeni kardiohirurg koji je nedavno napunio 100 godina!

Simpatični dekica u životu je prošao sve i svašta, uključujući i Drugi svjetski rat, u kom je učestvovao i radio kao ljekar, a svoje zanimanje oduvijek je volio. “Znate ono kada ljudi kažu da da imaju životni poziv? Ja osjećam da je moj bio ljekarski. Nikada to nisam dovodio u pitanje“, rekao je Vorhem u intervjuu za Fox.

Upravo njegov poziv ga je natjerao da realno i izbliza sagleda sve posledice loših životnih navika, jer je kao proslavljeni hirurg mnogo puta vidio srce, krvne sudove i pluća uništena hranom, pušenjem, nedovoljno sna i premalo kretanja.

Još prije više od 60 godina, Elsvort je odlučio da promijeni ishranu i svom tijelu podari zdrave namirnice. Kako se meso uvijek smatralo hranom bogatom važnim namirnicama, on je odlučio da to lično ispita i uvjeri se.

Sproveo je studiju i došao do zaključka da proteini iz životinjske masti povećavaju nivo holesterola, pa je njegova odluka bila da pređe na vegansku ishranu – jelovnik koji isključuje svu hranu životinjskog porijekla.

Takođe, on svakoga dana spava 8 do 9 sati, a budi se u 5 ujutro. Elsvort vjeruje da je za njega najbolje da jede dva puta dnevno, a za doručak su obavezne žitarice cijelog zrna sa bademovim mlijekom.

Ostatak dana, ovaj poštovani doktor provodi vrijeme sa porodicom i vežba tako što sređuje svoju baštu – kosi travu i obrezuje ruže i dekorativne žbunove.

Zahvaljujući ovakvom stilu života, Elsvort je prestao da radi operacije tek u 74. godini, čak dvije godine kasnije nego što zakon nalaže, a do svoje 95-e je predavao na univerzitetu i bio mentor mlađim ljekarima tokom velikih operacija, a kada zatreba, priskakao je u pomoć.

I dan danas mu ni za šta nije potrebna tuđa pomoć, sve radi sam bez problema, baštu uređuje i do 10 sati dnevno, penje se uz stepenice bez poteškoća, liftove izbjegava, čak se ne oslanja ni na štap.

Penzionerske dane provodi u društvu 14 godina mlađe supruge Barbare, koju je upoznao davne 1948. godine u bolnici u kojoj je radio kao šef hirurgije, a ona bila na praksi za medicinsku sestru. “Kada sam jednom izašla sa njim, mlađi muškarci me više nisu privlačili“, priznaje Barbara, koja je imala 21. godinu kada je upoznala Elsvorta. Iz braka dugog 60. godina imaju petoro djece – četiri sina i jednu kćerku, kao i osam unučića.

Doktor Elsvort Vorhem vjeruje da je tajna dugovečnosti u pravilnoj ishrani i aktivnom životu. „Ako imate holesterol blizu donje granice, male su šanse da doživite srčani udar. Ja se uopšte ne bih ni uznemirio kada bih osjetio bol u grudima, znao bih da nije ništa“, kaže Elsvort. On smatra i da je za njegove navike zaslužno interesovanje za medicinu, koje čak ni sada ne jenjava.

“Uvijek me je zanimalo sve da istražim, čak me i sada zanima. Bavim se pomalo i time, ali više ne proučavam. Uživam u životu“, zaključuje 100-godišnji ljekar.

Pogledajte video:

Izvor: Novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *