Iznenadit ćete se koliko je korisna i za šta je dobra artičoka

Artičoka potiče sa obala Sredozemlja, prvi su je uzgajali još stari Egipćani, potom Grci i Rimljani. Od svog antičkog originala ni današnje se nisu mnogo udaljile, jedino što su uzgojene i vrste bez karakterističnih bodlji. Cvijet se nalazi na vrhu zelene stabljike s lišćem, no listovi i korijen nikad se nisu koristili za jelo. Artičoka ima malu energetski vrijednost (od 39 do 51 kalorije) i skoro zanemarive količine masnoće i bjelančevina, no zato je izrazito bogata mineralima (mangan, kalij, fosfor, kalcij, natrij, sumpor i magnezij), i vitaminima (provitamin A, vitamini grupe B i C), a za njen pomalo gorak i trpak ukus zaslužna je taninska kiselina.

Artičoka je jestiva biljka koja pripada porodici glavočika. Poznata je po svojim velikim, mesnatim cvjetovima koji se koriste kao povrće.

Artičoke se smatraju pravim delikatesom, a dijetne su i bogate vitaminima i mineralima. Njen se cvijet već duže od 2000 godina poslužuje na stolovima kao prava delikatesa, stoga s pravom nosi titulu najplemenitijeg povrća.

Artičoka

Artičoka se najčešće konzumira kuhana ili pečena, a lišće se koristi za pripremu čaja ili ekstrakta. Ova biljka je bogata vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom i antioksidansima. Artičoka se smatra korisnom za probavu, smanjenje kolesterola, regulaciju šećera u krvi i detoksikaciju jetre. Također se može koristiti kao dodatak prehrani za podršku gubitku tjelesne težine.

Artičokama se pripisuju brojna ljekovita svojstva, a evo za šta je sve dobra. Artičoka reguliše kolesterol u krvi, podstiče sagorijevanje masnoća, poboljšava probavu i rasterećuje jetru, koja je zadužena za pročišćavanje krvi. Također podstiče rad bubrega, suzbija crijevne infekcije i smanjuje količinu uree u krvi. Korisna je i dijabetičarima jer je siromašna šećerima. Ipak, moraju je izbjegavati dojilje jer nepovoljno utiče na lučenje mlijeka, kao i osobe s osjetljivim želucem i oštećenjima jetre ili bubrega.

Treba voditi računa o tome da se ovojni listići lako otkidaju, da peteljka ima prirodnu sivo-zelenu boju i da nije posuta mrljama.

Čaj od artičoke recept

Svježu artičoku je najbolje i najlakše nabaviti kad je sezona berbe, a to je između feruara i juna ili septembra i decembra, ovisno o podneblju.

Za pripremu čaja od artičoke može se koristiti svježe ili suho lišće artičoke te suhi korijen. Pregršt nasjeckanih listova i suhog korijena artičoke kuha se 10 do 20 minuta u jednoj litri vode. Ovako pripremljen čaj pije se 3 puta dnevno po jedna šoljica. Čaj je potrebno dobro zasladiti jer je artičoka prilično gorka.

Čaj od mlađih listova artičoke liječi jetru, stimulira mokrenje, liječi žučni mjehur, pomaže probavu masti i kod ciroze jetre te odstranjuje ureu iz krvi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *