ISPRAVKA (PAŽNJA): Ovaj lijek nije pomogao mnogima i Šparoge nisu “tajni lijek” za liječenje karcinoma!

Na portalu lekovi-portal.com prenesena je objavlja pod naslovom “Institut za Rak potvrdio ovaj TAJNI LIJEK: Recept koji je pomogao mnogima u liječenju kancera” , objavljena dana 29.07.2023. godine. Nakon što je raskrinkavanje.ba provjerilo ove činjenice, ustanovili su da se radi o netačnim informacijama koje mogu biti opasne! U nastavku ćemo ukratko da obrazložimo zašto su ove informacije netačne i šta se govorilo u prethodnom tekstu.

U prethodnom tekstu smo govorili o tome kako su “Šparoge” uspiješan lijek za rak i naveli smo 4 slučaja kod kojih je kako tvrdi neimenovani biohemičar  bio “uspiješan” proces izliječenja raka sa šparogama.

Nažalost ove tvrdnje nisu utemeljene i nisu istinite, jer ne postoji nijedna hrana koja može da vas izliječi u potpunosti od raka.

Da istina je da su šparoge donekle zdrave , jer sadrže bitne nutrijente i mikronutrijente poput vitamina K i folne kiseline (vitamin B-9), odnosno željeza, cinka i vitamina B2. Šparoge sadrže i antioksidanse, poput vitamina E i C, glutation, kao i različite flavonoide i polifenole.

Da li je “Institut za rak” zaista potvrdio ove činjenice?

Odgovor je ipak NE! Američki institut za istraživanje raka (AICR) naglašava:

“Nijedna pojedinačna hrana ne može vas zaštititi od raka. Međutim, istraživanja pokazuju da ishrana koja uključuje razno voće, povrće, integralne žitarice, grah i drugu hranu biljnog porijekla može umanjiti šansu za nastanak mnogih vrsta raka”.

Iako se u naslovu tvrdi da je “Institut za rak potvrdio ovaj tajni lijek”, u samom se tekstu takva tvrdnja nije  nalazila, te nije jasno na koji se institut tačno odnosi tvrdnja. U tekstu se, pak, navodi da je “Američki Nacionalni Institut za Rak potvrdio da je šparoga najviša na ljestvici testirane hrane po količini glutationa”.

Da li zaista postoji naučni članak koji je objavljen u časopisu Cancer News Journal 1979. godine ?

Odgovor je isti i na ovo pitanje, NE! Raskrinkavanje.ba je provjerilo i ovu činjenicu i evo šta su otkrili :

“USA Today u svojoj analizi navodi podatak penzionisanog ljekara Petera Gotta, koji je u  kolumni iz 2011. godine kazao da taj naučni rad nije uspio pronaći. Snopes također nije uspio pronaći članak, kao ni informacije o “biohemičaru” i o potencijalnom autoru studije Richardu R. Vensalu.

Ni Google pretraga naziva naučnog rada i časopisa nije dala rezultate. Samim time, ni četiri ispovijesti o uspješnom izlječenju korištenjem preparata od kuhanih šparoga, koje je “biohemičar” navodno prikupio s Vensalom, nisu provjerljive” .

SAVJETUJEMO VAM DA NE POKUŠAVATE OVE TVRDNJE JER MOGU BITI OPASNE I NISU NAUČNO DOKAZANE STOGA SPADAJU U TEORIJE ZAVJERE!

Izvinjavamo se našim čitaocima koje smo doveli u zabludu , a zahavljujemo se timu iz raskrinkavanje.ba još jednom , jer su nam otvorili oči i pokazali još jednom da tajni lijek za rak ne postoji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *