EVO KAKO DA ZAUSTAVITE TAHIKADRIJU: Ako vam srce počne jako da lupa, ODMAH UZMITE LEDENU VODU I URADITE SLJEDEĆE

Mnogima od nas je poznat osećaj kada srce u grudima počne da lupa jače nego obično. Femina vam nudi dva jednostavna, ali efikasna metoda koji mogu da vam pomognu kod ubrzanog lupanja srca.

Kod naglo snižene temperature ljudsko srce počinje da kuca usporeno. Na taj način nervni sistem prilagođava organizam na nove uslove. Srce najbrže “odreaguje” kada se ohladi lice, jer mu je ono bliže od ostalih delova tela.

Zato se preporučuje da se u slučaju tahikardije uradi sljedeće:

Prvi način

U duboku posudu sipajte hladnu vodu. Što je voda hladnija, to je bolje, pa zato ako imate led, dodajte i njega. Zadržite dah, ako treba i prstima stisnite nos, i naglo spustite lice u hladnu vodu na nekoliko sekundi.

t

Ako nemate odgovarajuću posudu, zagrabite vodu dlanovima i spustite lice u njih. Takođe, možete malo i masirati kožu lica kockama leda, obraćajući posebnu pažnju na predio oko slijepoočnica.

Drugi način

Ovom procedurom djelujemo na lutajući nerv koji reguliše broj kontrakcija srca. Tehnika se izvodi na sljedeći način: udahnite duboko i napregnite stomačne mišiće. Palcem i kažiprstom zatvorite nos; zatvorite i usta i oči. Probajte da sa zatvorenim nosom i ustima napravite izdah, dok i dalje naprežete trbušne mišiće.

t2

Nijedan od gore navedenih metoda ne smete primenjivati ukoliko tahikardiju prati jak bol u grudima ili osećaj nedostatka vazduha. U ovakvim situacijama jedino rješenje je da pozovete hitnu pomoć.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *