BOL U DONJEM DIJELU LEĐA: Može ukazati na karcinom određenih organa

Bez obzira da li blagi ili jaki bolovi u leđima otežavaju svakodnevni život, au nekim slučajevima, zajedno s drugim simptomima, može zahtijevati hitnu analizu

Dubok, tup bol u donjem dijelu leđa može signalizirati da se kancerogeni tumori razvijaju u određenim organima. Ukoliko je bol praćen i promjenama u funkciji crijeva ili mokraćne bešike, koje traju duže od nedelju dana, stručnjaci podsećaju da se u tom slučaju odmah treba obratiti lekaru.

Mnogi ljudi pate od bolova u leđima. Bilo da je bol blag, povezan s nepravilnim sjedenjem ili jači, uzrokovan ozljedom ili invalidnošću, otežava svakodnevne aktivnosti.

– Međutim, ponekad baš ovaj bol može signalizirati nešto “što ne sluti na dobro”. Bol u leđima je vrlo čest problem i vodeći uzrok invaliditeta. U velikoj većini slučajeva bol u leđima ne zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, niti je znak nečeg opasnog. U nekim slučajevima, međutim, bol u leđima, zajedno s drugim simptomima, može zahtijevati hitne analize kako bi se isključili svi uzroci koji ukazuju na kritično stanje – ističe dr. Stefaan Vossen, šef kiropraktike i klinički direktor u Core Clinics, prema kojem bol u leđima, koji dolazi sa drugim uočljivim promenama, može biti signal neke vrste raka.

Tupi bol u leđima ili abdomenu može biti znak 3 vrste raka

Bol u leđima, praćen promjenama u kontroli crijeva ili mokraćnog mjehura, ili erektilnom disfunkcijom i postupnom progresijom dubokog, tupog bola u donjem dijelu leđa, abdominalnom području, posebno ako je praćen promjenama u funkciji crijeva ili mokraćnog mjehura koje traju duže od tjedan dana, treba hitno da ispita, prema dr. Vossenu.

– Ovi simptomi mogu biti posljedica tumora (benignih ili malignih) u trbušnim organima, kao što su materica, bubrezi i prostata. Kamen u bubregu, na primjer, također može izazvati slične simptome, ali je i u tom slučaju potrebno što prije utvrditi stanje i započeti liječenje – savjetuje dr. Stefan Vossen.

Simptomi karcinoma 3 organa trbušnog djela
Uobičajeni znakovi raka materice su:

Vaginalno krvarenje nakon menopauze
Obilne, neobične menstruacije
Vaginalno krvarenje između menstruacija
Promjena vaginalnog iscjetka
Kvržica ili otok u abdomenu ili između kosti kuka (zdjelice)
Bol tokom seksualnog odnosa
Krv u urinu.

Što se tiče raka bubrega, liječnici navode da “uporni bol u donjem dijelu leđa ili boku, odmah ispod rebara” može biti jedan od znakova upozorenja. Ostali simptomi ovog tumora su:

Krv u urinu
Kvržica ili otok (iako je rak bubrega često premali da bi se osjetio)
Ekstremni umor
Gubitak apetita i nenamjeran gubitak težine
Stalno visok krvni pritisak
Visoke temperature
Noćno znojenje
Oticanje vena u testisima kod muškaraca
Otečene žlezde na vratu
Bol u kostima
Iskašljavanje krvi.

Neki od ovih simptoma mogu ličiti na znakove “većih” bubrežnih kamenaca, koji se javljaju kada otpadni proizvodi u krvi formiraju kristale koji se skupljaju u bubrezima. Ovi kristali se mogu akumulirati i formirati tvrdu grudvu. Znaci ovog zdravstvenog problema su:

Bol sa strane stomaka (abdomena) ili prepona – muškarci mogu imati bol u testisima
Visoke temperature
Znojenje
Jak, oštar bol koji dolazi i odlazi, i tako naizmjenično
Mučnina ili povraćanje
Krv u urinu
Infekcija urina.

Rak prostate jedna je od najčešćih vrsta raka kod muškaraca. Nažalost, simptomi se možda uopće neće pojaviti dok tumor ne poraste i ne izvrši pritisak na uretru. Pored bolova u leđima i kostima, znakovi mogu uključivati:

Potreba za češćim mokrenjem, često tokom noći
Poteškoće s mokrenjem (oklevanje)
Naprezanje ili produženo mokrenje
Slab protok urina
Osjećaj da se mjehur nije potpuno ispraznio
Krv u urinu ili krv u sjemenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *