2 OPAKA SIMPTOMA ŠTITNE ŽLIJEZDE NIKAKO NE SMIJETE IGNORISATI! Lako se primjete i ODMAH VAM JE LOŠE, a donose NEVOLJU

Dobro osluškujte svoje tijelo i znake koje vam šalje

Osnovna funkcija štitne žlezde i razlog njenog postojanja je proizvodnja i lučenje hormona T4 i T3. Hormoni štitne žlezde su glavni regulatori organizma i ključni su za odrađivanje svih procesa koji se odvijaju u organima i tkivima – pojasnio je dr. med. Josip Staničić, specijalist nuklearne medicine.

Štitna žlezda pomaže telu da korist energiju, održava pravilan rad mozga, srca i mišića.

Kada ona ne radi pravilno javljaju se simptomi koje mnogi zanemaruju i tek kad bude kasno odu kod lekara. Štitna žlezda može da radi ubrzano (hipertireoza) ili da se njen rad uspori (Hipotireoza). U oba slučaja potrebna je lekarska pomoć. Evo na koje promene u organizmu treba obratiti pažnju:

Hipotireoza – simptomi

Klasični simptom hipotireoze mogu uključivati umor, zatvor, osetljivost na hladnoću, neregularne menstruacije, vrtoglavicu, suvu kožu, dobijanje na kilaž,piše Espreso.

Hipertireoza – simptomi

Kada je previše aktivna štitna žlezda javljaju se simptomi poput preskakanja srca, anksioznosti, drhtanje ruku, osetljivost na visoke temperature, neredovni ciklusi, nesanica i gubitak kilograma.

Svi ovi simptomi ne moraju nužno da znače da patite od poremećaja štitne žlezde, ali ukliko primetite barem 2 simptoma u isto vreme, najbolje bi bilo da posetite lekara i odradite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *