STARI RECEPT U SAVREMENO DOBA: Liječi čak astmu i bronhitis

Problemi s plućima danas nastaju u većini slučajeva od infekcija, virusa i naravno pušenja. Običan kašalj se može lako izliječiti, međutim astma i bronhitis su ozbiljniji slučajevi.

Iako astma i bronhitis zahtijevaju veću pažnju, jedan kućni sirup može mnogo pomoći, čak u nekim slučajevima i potpuno ukloniti samu bolest. Jedan od najboljih domaćih sirupa je kombinacija crnog (crvenog) luka, limuna i šećera.

Ovaj sirup kroz određeno vrijeme korišćenja u potpunosti otklanja kašalj, ublažuje simptome bronhitisa i astme. Čak i na prvu najmanju pojavu kašlja ili grlobolje pogodno je uzeti kašiku sirupa i samim tim spriječiti dalji tok bolesti.

Sastojci:

Pola kilograma crvenog (crnog) luka

Pola kilograma šećera

Dva limuna

Litar i po vode

Sedam do deset velikih kašika meda

Priprema:

Dodati Šećer u metalnu posudu i umjerenozagrijavati uz povremeno miješanje dok se ne karamelizuje. Nakon toga dodati sitno isjeckani luk, kratko propržiti dok se ne sjedini pa dodati vodu.

To sve zajedno prokuvati na umjerenoj temperaturi dok ne ispari trećina vode. Ostaviti da se ohladi pa dodati med i sok od dva iscijeđena limuna i sve to dobro promiješati da se potpuno sjedini. Ostaviti minimum pola sata u frižider pa iscijediti od komadića luka.

Koristiti tri do pet kašika dnevno, u zavisnosti od zdravlja. Konzumirati tako dok se stanje ne poboljša, po potrebi napraviti novu mješavinu i ponavljati postupak.

Izvor: food.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *