Sok od bundeve – Priprema se veoma jednostavno, a ukus je stvarno odličan

Možda nikada do sada niste probali sok od bundeve, zato je sada pravo vrijeme! Možda jeste, pa ste se oduševili ukusom, i to je ono što me nimalo ne čudi!

Sok od bundeve priprema se veoma jednostavno, a ukus je stvarno odličan. Možete raditi gusti sok od bundeve, bistar sok od bundeve ili sirup od bundeve. Sve tri varijante su jednako dobre, a koju ćete odabrati zavisi isključivo od vašeg ličnog ukusa.

Sirup od bundeve

Potrebni sastojci za pripremu soka su:

  • 3 kilograma bundeve
  • 2 litara vode
  • 500 grama šećera
  • Sok od 3 limuna

Postupak pripreme soka:

Bundevu, prije mjerenja, očistite pa isjecite na manje komade, odnosno kocke. Tek je onda izmjerite jer će tokom čišćenja otpasti dosta. Dakle, biće nam potrebno 3 kg očišćene bundeve.

Preručite pripremljenu bundevu u odgovarajuću šerpu, pa prelijte vodom koliko da je prekrije. Kuvajte na umjerenoj temperaturi 10 minuta od trenutka ključanja. Sklonite sa ringle.

U drugoj šerpi pomješajte 2 litara vode i 500 grama šećera, pa kuvajte na umjerenoj temperaturi, od trenutka ključanja 15-ak minuta, da se napravi sirup. Sklonite sa ringle.

Kuvanu bundevu ocijedite od vode pa izblendirajte uz pomoć štapnog miksera, ili blendera, a možete i uz pomoć gnječilice, samo dobro da se pretvori u kašu. U međuvremenu se siruo prohladio, pa u njega dodajte kašu od bundeve i svježe cijedjeni sok od limuna. Dobro promješajte da se sastojci sjedine, i sok je gotov.

Gotov sok sipajte u sterilisane flaše, pa dobro zatvorite i ostavite da se sok hladi na dnevnoj temperaturi. Tek pošto se potpuno ohladi, odložite u frižider ili špajz, odnosno na neko tamnije i hladnije mjesto, kako se ne bi pokvario. Jednom otvorenu flašu držite u frizu.

Sirup se razredjuje sa vodom.

Gusti sok od bundeve

Potrebni sastojci za pripremu soka su:

  • 3 kilograma bundeve
  • 7 litara vode
  • 2 kilograma šećera
  • Sok od 3 limuna

Postupak pripreme soka:

Bundevu takodje prije mjerenja očistite pa isjeckajte, kako biste dobili tačno 3 kilograma očišćene bundeve. Preručite u odgovarajuću šerpu, dodajte šećer i vodu, pa blago promešajte. Stavite da se kuva na umjerenoj temperaturi.

Kada bundeva omekne, sklonite sa ringle pa propasirajte. Vratite na ringlu, dodajte sok od limuna, pa dobro promješajte. Ostavite da baci ključ.

Sklonite sa ringle, pa gotov sok dok je topao sipajte u sterilisane flaše. Dobro zatvorite, pa ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon što se sok ohladi, odložite u friz ili špajz, to jest na neko suvo, tamno i hladno mjesto, i tamo čuvajte. Jednom otvorenu flašu držite u frizu.

Sok se ne rastvara vodom, već se pije kao gusti, kupovni. Samo mnogo bolji, i zdraviji!

Sok od bundeve, ne samo da je ukusan, nego je i veoma zdrav. Bundeva je antioksidant, pa je kao takva poželja u ishrani jer pomaže organizmu da se čisti, odnosno detoksikuje. Povoljno djeluje na našu crijevnu floru jer je bogata vlaknima, ali i na vid, jer je bogata beta karotenima. Takodje dobro utiče i na reproduktivne organe.

Izvor: agrosavjet.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *