Seme kajsije ubija ćelije raka, širi krvne sudove, snižava holesterol i …

SEME KAJSIJE UBIJA ĆELIJE RAKA, ŠIRI KRVNE SUDOVE, SNIŽAVA HOLESTEROL I BLAGOTVORNO DELUJE NA RAD JETRE I BUBREGA

Sočne i slatke plodove kajsije odrasli i deca jedu sa zadovoljstvom. Njena prijatna boja, jaka aroma i nežni ukus čine kajsiju poželjnim sastojkom mnogih poslastica, ali malo ko ceni ono što se krije ispod njene pulpe.

Nakon što smo je pojeli, ne oklevamo da bacimo seme, čiji sadržaj, kako se ispostavilo, po količini vitamina daleko premašuje pulpu. Uredništvo „Dnevnog Magazina“ upoznaće vas sa svojstvima neprocenjivih zrna kajsije.

KORISNE SVOJSTVA SEMENA KAJSIJE
Lekovita svojstva semenki kajsije koriste se od davnina. Već u drevnom Egiptu zgnječena zrna kajsije koristila su se za lečenje gubitka glasa (laringitis) i crevne slabosti.

Kineski iscelitelji koristili su ulje semenki kajsije za lečenje bolesti kože i zglobova. Srednjovekovni iscelitelj Avicenna koristio je koštice kajsije za lečenje bronhitisa. Sve ovo postalo je moguće zahvaljujući sadržaju mnogih korisnih supstanci i jedinjenja u zrnima kajsije.

KORISNI ELEMENTI U SEMENIMA KAJSIJE
Tokoferol (vitamin E) sprečava prerano starenje.
Kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe jačaju imuni sistem i podržavaju normalno funkcionisanje tela. Zbog visokog sadržaja kalijuma i gvožđa, seme kajsije pomažu u ublažavanju anemije.
Jod i magnezijum stimulišu mozak i štitnu žlezdu i mogu ublažiti simptome hipertenzije.

Nezasićene masne kiseline pomažu mišićima da se brže oporave nakon intenzivne fizičke aktivnosti, a takođe su odgovorne za lepotu i zdravlje kože, noktiju i kose.
Vitamin B17 (amigdalin) pomaže u borbi protiv ćelija karcinoma.

Vitamin B15 (pangaminska kiselina) širi krvne sudove, snižava holesterol i blagotvorno deluje na rad jetre i bubrega.
Vitamin PP podržava redoks reakcije u telu.
Dijetetska vlakna apsorbuju toksine u crevima, povećavaju njegov tonus i normalizuju rad korisne mikroflore.
SEME KAJSIJE ZA PREVENCIJU RAKA
Koštice kajsije, poput koštica breskve, šljive, trešnje, jabuke i slatke trešnje, sadrže određenu količinu amigdalina ili vitamina B17, takođe poznatog kao laetril. Upravo ovaj glikozid daje jezgru gorak ukus.

Među elementima teško je naći još jednu takvu kontroverznu supstancu kao amigdalin. Neki naučnici ubeđuju u njegovu neverovatnu efikasnost u lečenju raka, dok se drugi smeju svojim kolegama.

Iako upotreba laetrila kod lečenja onkoloških bolesti ima niz potvrda, zvanična medicina ne prepoznaje njegovu efikasnost.

Štaviše, američka Uprava za hranu i lekove zvanično je zabranila upotrebu lekova zasnovanih na amigdalinu.

Uprkos tome, mnogi ljudi koriste amigdalin kao dodatak tradicionalnoj hemoterapiji i kao sredstvo za prevenciju raka.

Za prevenciju, gorke koštice kajsije moraju se jesti sirove u količini od jednog zrna na svakih 5 kilograma težine. Preporučuje se uzimanje ujutru. Posle toga možete jesti drugu hranu nakon 1 sata.

Tokom perioda lečenja, lekari preporučuju odustajanje od upotrebe šećera i kafe. Vredi napomenuti da je lečenje onkologije sa košticama kajsije pomoćno i ni u kom slučaju ne biste trebali odbiti lekove i postupke koje je propisao lekar koji prisustvuje.

PRIMENA SEMENA KAJSIJE U NARODNOJ MEDICINI
Sa srčanim aritmijama
U narodu postoji takav recept za lečenje aritmije: izrendajte 0,5 kg limuna. Dodajte 20 pasiranih zrna kajsije i sipajte 0,5 kg meda.
Temeljno mešajte, pustite da se lek infuzira nekoliko dana na hladnom mestu. Uzmite 1 kašiku na prazan stomak ujutru i uveče pre večere.
Za žgaravicu
Zalijte 30 grama zrna kajsije sa 100 mililitara ključale vode, pustite da se masa kuva oko 4 sata. Uzimajte 65 ml napitka tri puta dnevno pre obroka.
Protiv crva
Lekovita svojstva protiv crva očuvana su samo u sirovim zrnima kajsije. Treba da jedete ne više od 40 zrna dnevno, ova količina se može razvući u nekoliko doza.
Za bolesti srca
10 grama usitnjenih semenki kajsije prelijte čašom ključale vode. Onda se pripremljeni čaj od kajsije može piti. Uzimajte čaj svakodnevno pre spavanja.
Sa bronhitisom
Suvo zrno kajsije sameljite mlinom za kafu do praha, a zatim sirovinu u količini od 3-5 grama umešajte u 200 mililitara mleka ili čaja. Uzimati 2 puta dnevno.
PRIPREMA SEMENA KAJSIJE I NJIHOVO SKLADIŠTENJE
Koštice kajsije beru se njihovim vađenjem iz potpuno zrelih plodova. Koštice od nezrelih kajsija, kada se osuše i skladište, gube i izgled i kvalitet i malo su od koristi za hranu.

Prvo, koštice treba osušiti. Suše se raširivanjem na suvom mestu na papiru u jednom sloju, u posebnoj sušari za povrće i voće ili u rerni na niskoj temperaturi.

Možete čuvati celo seme ili izvađena i oljuštena zrna. Oljuštena zrna imaće bolji ukus, a neoguljena zrna će trajati duže.

Da se semenke ne bi rasule po kuhinji kada ih nabodete, možete da koristite mali trik.

Uzmi malu dasku, pokrij je krpom, stavi ih na vrh i pokrij ih drugim krajem iste krpe. Sada možete slobodno udarati čekićem po njima i ne plašiti se letećih delova.

Za čuvanje zrna je bolje koristiti krpu ili papirnu vreću, tako da se neće vlažiti. Možete uzeti staklene ili plastične posude, ali umesto poklopca koristite gazu ili krpu. Čuvajte proizvod na tamnom i suvom mestu ne više od 12 meseci.

Potencijalna opasnost i kako to izbeći

Mogu li se jesti koštice kajsije? Mnogi su se na ovo pitanje odlučili još u detinjstvu, kada su sa uzbuđenjem odvojili tvrdu ljusku i pojeli mekše iznutra. Glavna stvar je da to ne zloupotrebljavate.

Cijanovodonična kiselina i njene soli, koje su odgovorne za antikancerogena svojstva zrna kajsije, mogu čoveku da naštete ako se uzimaju u velikim količinama.

Stručnjaci kažu da je rizik od intoksikacije velik sa više od 40 grama proizvoda. Simptomi trovanja se izražavaju u glavobolji, respiratornoj insuficijenciji, opštoj slabosti i pospanosti, nesvestici, mučnini i bolovima u stomaku.

Ako je moguće, odaberite slađe koštice kajsije koje ne sadrže toliko organskih otrova kao one gorke. Za dodatno osiguranje, zrna se podvrgavaju toplotnoj obradi, jer su u ovom slučaju sve štetne materije uništene.

Podelite ovaj koristan članak sa vašim prijateljima.

Preuzeto sa: https://www.dnevni.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *