RECEPT ZA KANTARIONOVO ULJE: Lijek za upalu jajnika, vaginalne infekcije, hemoroide i proširene vene…

Jako je cijenjena u narodu…

Kantarionovo ulje ili ulje gospine trave dobiva se od istoimenog cvijeta gospine trave. To je sićušna biljka žutih cvjetova koja raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice. Cvate tokom cjelog ljeta, od maja do semptembra, ali najviše tijekom jula. Bere se gornji dio u cvatu. Jako je cijenjena u narodu, jedan je od rijetkih lijekova koji imaju antibakterijsko, antivirusno i protugljivično djelovanje.

Gospina trava,
Gospina trava,

Kantarionovo ulje pomaže kod idućih tegoba:

– Rana

– Opekotina

– Upale jajnika

– Vaginalnih infekcija

– Hemoroida

– Proširenih vena

– Ožiljaka, strija i akni

– Reume i gihta

– Upale mišića i živaca

Kantarion,
Kantarion,

Kako se pravi kantarionovo ulje:

Kantarionovo ulje je jedno od rijetkih ulja koje se priprema sa svježim cvjetovima. Omjer je 100g cvjetova na litru ulja. Priprema se u hladno prešanom kvalitetnom ulju, uglavnom maslinovom.

RECEPT:

Sastojci:

– 100g svježih cvjetova biljke kantariona

– 1l maslinovog ulja

Priprema:

Ostavite 100g svježih cvjetova da odstoje preko noći, tako da svi kukci odu pronaći novi dom. Zatim, stavite ih u prozirnu staklenu posudu i prelijte sa 1l maslinovog ulja te prekrijte posudu gazom i pričvrstite gumicom. Nakon toga, ostavite da stoji 40 dana na suncu, povremeno provjeravajte da li su svi cvjetovi u ulju. Četrdesetog dana dobro procijedite ulje i cvijeće kroz gazu, pritisnite cvjetove da puste svo ulje do kraja. Nemojte držati ulje u frižideru, nego ga čuvajte u čvrsto zatvorenim tamnim bocama. Kvalitetno kantarionovo ulje je tamno crvene boje i upravo je to vaš lijek.

Kantarionovo ulje,
Kantarionovo ulje,

Primjena:

Nakon mazanja kože ovim kantarionovim uljem nikada se nemojte izlagati suncu. Nemojte ga stavljati na svježe rane. Dakle, dobijeni lijek se koristi za: rane, opekotine, upale jajnika, vaginalne infekcije, hemoroide, proširene vene, ožiljke, strije i akne, reumu i giht i upale mišića. Budite zdravi!!

Izvor: narodnilijek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *