PREŽIVJELA 2 INFARKTA I UPOZORILA: Ovo su simptomi koji se javljaju danima ranije, ako ih ignorišete nema šanse da se spasite

“Osjetila sam užasnu vrtoglavicu, toliko jaku da nisam mogla da dođem do vazduha. Kad sam počela da teturam po sobi i kad sam osjetila jaku mučninu, pozvala sam supruga”, govori Nikol.

Majka dvoje djece prvi put je doživjela infarkt kada je imala 38 godina. Dvije godine kasnije ponovio se isti scenario, a u svojoj ispovijesti ističe da je simptome osjećala godinama unazad. Nikol iz Melburna otkriva da je danima pre ključnog dana osjećala vrtoglavicu i čudne nalete vrućine.

Sve je počelo da se pogoršava jedne večeri, kada je uspavala djecu. Simptomi su se naglo pojačali.

“Osjetila sam užasnu vrtoglavicu, toliko jaku da nisam mogla da dođem do vazduha. Kad sam počela da teturam po sobi i kad sam osjetila jaku mučninu, pozvala sam supruga”, govori Nikol.

Osjetila je jak bol u vilici, a suprug je tada pozvao Hitnu pomoć. Prema njenim rečima, u tom trenutku je znala da se događa nešto ozbiljno, iako simptome nije povezala sa srčanim udarom. Čak ni lekari koji su izašli na teren nisu prepoznali pomenute simptome.

“Rekli su mi da se najverovatnije radi o gastroenterološkim problemima i da bi bilo najbolje da odem u bolnicu na kontrolu. Uradili su mi EKG i odmah sam na njihovim licima primetila da nešto nije kako treba. Znala sam da mi se ne događa ništa dobro”, rekla je.

Nikol je odvedena na hitnu operaciju, a ljekari su otkrili da je čak 80 odsto desne koronarne arterije bilo začepljeno. Tada su joj ugradili četiri stenta, ali dvije godine kasnije, uoči 40. rođendana, dogodilo se isto. Nikol je doživela infarkt i ovoga puta imala 95 odsto začepljenja iste arterije. Ugrađen joj je još jedan stent.

Nikol je objasnila razliku između prvog i drugog infarkta

“Drugi je bio opisan kao početni srčani udar jer sam ovog puta uspela da reagujem na vreme. Zastrašujuće je. Sjećam se da su jednom prilikom moja djeca gledala kako me ljeekari iz stana odvoze na nosilima. Trudim se da moja porodica zna šta se sa mnom događa, da ne brinu previše i uvijek im govorim da će mama biti dobro. Čak sam ih naučila kako da koriste aparat za pritisak i da znaju kada i kako treba pozvati Hitnu”, kaže Nikol i dodaje:

“Gledajući unazad, tek sada shvatam da sam mnoge simptome osjećala godinama prije infarkta. Samo ih nisam doživljavala kao nešto ozbiljno. Jedan od tih simptoma bio je hronični umor. Mislila sam da se javlja jer sam iscrpljena, nisam vjerovala da je to znak nekog opasnijeg problema”, rekla je.

“Želim da ljudi znaju da se ovako nešto može dogoditi bilo kome. Ja nisam pušač, ne pripadam nijednoj rizičnoj grupi ljudi, niti iko u mojoj porodici ima problema sa srcem. Kod bilo kakvog sumnjivog simptoma reagujte na vreme i nemojte ga ni slučajno ignorisati, može da vam spasi život”, zaključuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *