Ove LJEKOVITE BOBICE liječe sve disajne, upalne i urinarne tegobe: Evo kako se koriste

Narodna medicina puna je ljekovitih pripravka od ovog sastojka. Ova biljka liječi sve najčešće zimske tegobe: dišne, upalne, urinarne…

Zimzeleni grm iz porodice čempresa. Ima ga posvuda, jer se prilagođava svim vrstama tla i nadmorskim visinama.

Druga imena su: brinje, borovica obična, fenja, kleka, smreka, šmrika, smrič, venja.

Iako je cijela biljka ljekovita, kao lijek se najčešće upotrebljavaju bobe. Beru od jeseni do zime. Zato prilikom šetnji potražite ove ljekovite bobice.

Sažvakati koju bobu preko dana čudesan je eliksir za cijeli organizam, ali ne pretjerivati.

Ljekovitost

Čisti i potiče organizam i u prvom redu djeluje na dišni, mokraćni, probavni i živčani sustav.

Na mjesta do kojih ne mogu prodrijeti ni antibiotici, prodire borovica. Za neprokrvljena mjesta kao što su urinarni putovi u kojima postoje razna upalna žarišta uzrokovana bakterijama Ešerihija coli, borovica kao urinarni antiseptik predstavlja pravi lijek.

Kod upornih bakterija u mokraći (danas česta pojava u žena) liječenje borovicom postižu se brzi i sigurni rezultati.

Ljekovito djelovanje borovice dolazi do izražaja kod svih oboljenja u kojima su uzročnici bakterije. Antiseptičko i antibakterijsko svojstvo borovice pomaže u liječenju svih upalnih procesa, bez obzira na to treba li ljekovito djelovati iznutra ili izvana.

U crijevnoj flori uništava bakterije truljenja, a razvija bakterije vrenja što dovodi do detoksikacije crijeva, ali i čitavog organizma što pridonosi njegovu jačanju i osvježenju, a raste i sposobnost obrane organizma na bolesti.

Borovica je učinkovita u liječenju dišnih organa, kroničnog bronhitisa ili katara pluća. Njeno brzo djelovanje dovodi do iskašljavanja i eliminacije sekreta.

Oprez:

Borovicu smiju konzumirati samo osobe sa zdravim bubrezima i to ne često i u malim količinama. Trudnice ne smiju konzumirati borovicu.

Čaj od borovice

Za čaj možete koristiti sušene ili svježe bobice. Bobice zgnječite i prelijte ih kipućom vodom. Poklopite i pustite da odstoji 15 min.

Upotreba

Dodavanjem bobica borovice alkoholu, što je i najčešći način uporabe u narodu, dobivamo ljekovito piće za razne slabosti organizma, grčeve crijeva, kod početnih simptoma prehlade i gripe te kod vodenih bolesti.

Sušena borovica se koristi za dobivanje raznih rakija i poznati je sastojak đina.

Zdrobljenim zelenim bobicama mažemo kožne lišajeve, razna ispupčenja na koži, kraste, čireve, otekline. U kulinarstvu borovica se rabi kao začin i konzervans. Prije su u kobasice umjesto papra stavljali zrnca borovice. Granama borovice se dimilo meso.

Nakon što se plodovi uberu, suše se u tankom sloju na suhom i prozračnom mjestu. Plod se ne smije se sušiti na suncu i umjetnoj toplini.

Iglice i vrškovi granja sabiru se u proljeće. Suše se i koriste se kao dodatak čajevima.

Sirup od borovice

– 500 g borovica
– 3 l vode
– med

Borovice kratko prokuhati u vodi. Nakon toga plodove zgnječiti, još jednom prokuhati, dodati vode po potrebi. Prokuhanu masu protisnuti kroz sito i kad se ohladi dodati meda toliko da nastane sirup.

Sirup punimo u staklenke sa širokim grlom.

Doziranje: djeca uzimaju tri puta po jednu čajnu žličicu, sat prije obroka, a stariji dvije čajne žličice, sat prije obroka, tri puta dnevno.

Onaj tko želi imati borovicu u svojem vrtu ili voćnjaku, treba imati muško i žensko stablo. Da biste znali koje stablo imate, najbolje je borovicu razmnožiti izdancima biljke za koju znate koja je.

Muška stabla su viša dok, ženska ostaju grmolika i, naravno, žensko stablo nosi plodove. Raste vrlo sporo, ali može doseći visoku starost. Zanimljivo je da se na istoj grani borovice mogu naći zrele bobe kao i one koje će sazreti tek iduće godine.

Duž jadranske obale raste šmrika, smrič, mediteranska biljka i srodnik borovice. Njezini plodovi crvenkasto-smeđi.

Izvor: gazdarica.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *