OBRATITE PAŽNJU AKO IMATE VISOK KRVNI PRITISAK: Ova hrana je za vas najgora

Otprilike svaka treća osoba u svijetu pati od visokog krvnog tlaka, a mnogi to i ne znaju. Simptomi takozvanog tihog ubojice često su nevidljivi, iako visok krvni tlak povećava rizik od moždanog udara, srčanog udara, bolesti srca, bolesti bubrega, čak i vaskularne demencije.

Zato je jako važno voditi računa o krvnom tlaku. Za one kod kojih je povišen, zdrava prehrana je ključna za njegovo držanje pod kontrolom i snižavanje. Zapravo, postoje hrana i piće koje treba izbjegavati.

Kako tvrdi nutricionistica Becky Graham za The Sun, osobe koje pate od visokog krvnog tlaka na prvom mjestu trebaju smanjiti unos soli. Preporuka zdravstvenih stručnjaka je ne jesti više od šest grama soli dnevno, što je otprilike jedna čajna žličica.

Za osobe koje pate od hipertenzije opasna su i zašećerena pića, rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha i tjestenine, ali i prerađena i polugotova jela. Treba smanjiti i unos kofeina i alkohola, crvenog i prerađenog mesa, jela sa zasićenim i trans-mastima, nekih začina poput kečapa, chilli umaka, soja umaka i dresinga za salatu te pizze, prenosi Index.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *