Lipa spremljena na ovaj način snižava pritisak, sprječava stvaranje ugrušaka, opušta nerve

Lipe su počele da cvjetaju, vrijeme je da sakupite i osušite ovaj dragocjeni cvijet, koji ima moćnu iscjeljujuću snagu.

Cvijet se skuplja između 10 i 12 sati, pre jakog sunca, kako ne bi isparila esencijalna ulja- objašnjava Danijela Vlahović, holistički terapeut iz centra za zdravu hranu “Hema-Kheya-Neye”.

Čaj od lipe je efikasan lijek za probleme sa probavom, a lipov med je veoma cijenjen. Evo šta još treba da znate o ovoj ljekovitoj biljci.

NARODNA MEDICINA

U narodnoj medicini mnogih evropskih naroda lipa se koristila kao lijek za razne zdravstvene tegobe. Po legendi, zraci sunca su “uhvaćeni” u cvijetu lipe, pa kada neko popije topao lipov čaj, toplota sunca ulazi u tijelo, uzrokujući znojenje.

Znojenjem se organizam hladi i oslobađa groznice. Cvjetovi lipe od davnina se koriste za smirivanje i opuštanje nervnog sistema. Čaj od lipe je jedan od onih biljnih čajeva za koji nema ograničenja u konzumiranju. Čaj od lipe mogu da piju i djeca.

Kada zamjenite kafu čajem od lipe, ubrzo ćete osjetiti smanjenje nivoa stresa. On je blag relaksant, posebno efikasan kod nervne napetosti. Umjesto čaja, možete za opuštanje sebi da priuštite i kupku – u vodu za kupanje dodajte jak čaj od lipe.

SMANJUJE VALUNGE I PMS

Mnoge žene koriste lipu tokom menopauze za smanjivanje nervoze i problema sa snom. Rina Nisim, švajcarski fitoterapeut i stručnjak za zdravlje žena, savetuje čaj od lipe za ublažavanje neprijatnih simptoma PMS.


SNIŽAVA PRITISAK

Opuštajući efekti lipe blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem, posebno u slučajevima ateroskleroze ili hipertenzije (lipa snižava krvni pritisak). Birtanski herbalista Sajmon Mils, autor knjige “Out of the Earth, the Essential Book of Herbal Medicine”, ističe da cvijet lipe isceljuje i jača zidove krvnih sudova.

LIJEČI KRVNE SUDOVE

Vodeći francuski stručnjak za fitoterapiju, Anri Leklerk, kaže da lipa čini krv tečnijom, manje gustom, sprečavajući stvaranje ugrušaka. Drugi poznati francuski fitoterapeuti takođe ističu da lipa djeluje protiv stvaranja plaka na krvnim sudovima, kao i da blago djeluje na koronarnu vazodilataciju, smanjujući tako rizik od srčanog udara.

Oprez se savjetuje osobama koje već piju lijekove za razređivanje krvi, koji se obično daju u terapiji za snižavanje pritiska, kao i druge lijekove za srce, jer lipa može da pojača njihovo dejstvo. Stoga, ako već pijete ove lijekove, a želite redovno da pijete čaj od lipe, prvo se posavjetujte sa svojim ljekarom

DOBRA I ZA JETRU

Čaj od lipe utiče na znojenje, pa se preporučuje za snižavanje temperature u slučajevima gripa ili prehlade. Zato je dobro sada pripremiti zalihu lipovog čaja za zimu. Jedno američko istraživanje je pokazalo da cvet lipe pomaže deci u ranim fazama respiratornih bolesti, kao prevencija upale unutrašnjeg uha koja često prati ove infekcije.

NAPRAVITE ČAJ OD LIPOVE KORE

Inače, od kore lipe se pravi čaj na slJedeći način: 30-40g sitno isJeckane kore se kuHa u otvorenom loncu, u 1 litar vode, dok se količina vode ne smanji za pola, što je dovoljno za 1-2 dana korišćenja, iako poznati francuski fitoterapeuti Durafor i Lapraz preporučuju da se prvih nekoliko dana pije i do 3 litra ovog čaja, a zatim da se nastavi sa po 1-2 čaše dnevno do izlJečenja.

Izvor: zena.blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *