Koja bolest se krije iza stalnog umora: Ako stalno spavate, a budite se još umorniji, evo o čemu se radi!

Koja bolest se krije iza stalnog umora: Ako stalno spavate, a budite se još umorniji, evo o čemu se radi!
Hronični umor pogađa sve, a ponekad nije dovoljno da normalizujete ishranu i da dovoljno spavate da biste se rešili umora

Hronični umor se ne pojavljuje odmah, već postepeno, dan za danom i nije lako utvrditi kako je tačno počeo. Zašto dolazi do ovog stanja i kako možemo da poboljšamo kvalitet života?

Glavni razlozi koji izazivaju ovo stanje su:

Zapaljenski procesi u telu (na primer, tonzilitis, artritis, kolitis, karijes i drugi).
Stalni stres, uzrokuje iscrpljivanje nadbubrežnih žlezda zbog redovnog nedostatka sna ili nervnog naprezanja.
Autoimune bolesti koje dovode do kvara štitne žlezde. Nedostatak joda, cinka, vitamina D.
Dugotrajni unos lekova.

Najčešće je hronični umor izazvan upalom, zbog čega se krvni sudovi tanje i smanjuje se broj ćelija imunološke odbrane koje sadrže antitela koja deluju na bobu sa patogenom. Ako se zapaljen proces ne leči, tada se ćelije patogena šire po celom telu, čak i do mozga. Astrociti su specifične ćelije mozga, pobuđuju se na isti način kao i imune ćelije, ali nemaju izlaz i zato zaustavljaju sistem čišćenja mozga od toksičnih metaboličkih proizvoda.

Epigenetske promene u funkcijama proteina. Epigenetika se odnosi na nekoliko faktora okoline (spavanje, ishrana, vežbanje) koji utiču na funkcionisanje gena. A geni nisu samo nosioci naslednih informacija, već i „grade“ ceo organizam. Ako su geni stalno izloženi prekomernom stresu, onda je malo verovatno da će biti moguće održati zdravlje. Zbog toga je pri najmanjoj sumnji na zapaljenje potrebno minimizirati uticaj agresivnih faktora okoline;

Mitohondrijska disfunkcija. Mitohondriji se nazivaju organele ćelija, zbog kojih telo proizvodi energiju. Veoma su osetljivi na životnu sredinu i ako nešto ne ide po planu, onda se broj prenesenih elektrona smanjuje, a mi se osećamo umorno. A ako problem pokušate da rešite uz pomoću kofeina i psihostimulanata, ne bi trebalo da vas iznenadi što se osećate bespomoćno i umorno.

Hronična upala ne samo da izaziva osećaj umora, već i doprinosi razvoju ateroskleroze. Svakog dana biramo da jedemo slatku / masnu hranu ili ne, spavamo ili radimo noću, vežbamo u teretani ili odlažemo trening. Naše stanje i zdravlje zavisi samo i isključivo od nas.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *