ISPRAVKA (PAŽNJA): Preslica nije lijek protiv tuberkuloze i drugih oboljenja pluća

Na našem portalu prenesena je vijest pod naslovom “Čupate je kao korov, a ne znate da je najbolji lijek za pluća i bronhitis”, nakon što je tim iz raskrinkavanje.ba provjerilo ove činjenice, ustanovljeno je da se radi o  netačnim informacijama, a u nastaku ćemo obrazložiti zašto i šta je pisalo u prethodnom tekstu.

U prethodnom tekstu smo govorili o tome kako je “poljska preslica” najbolji lijek za upalu pluća i druge plućne bolesti, i ako bi se napravio čaj od ove biljke i pio 3-4 šolijce dnevno “navodno” bi bilo moguće izliječiti čak i kronični bronhitis pa čak i krvarenja pluća i tuberkolozu čak. Nakon što je tim iz raskrinkavanje.ba provjerilo ove činjenice, nažalost ustanovljeno je da se radi o netačnim informacijama koje mogu biti OPASNE!

Šta je ustvari preslica i koja je njena uloga?

Preslica je višegodišnja biljka papratnjača koja je na pojedinim lokalitetima vrlo prisutna i smatra se korovom. Navodno se ovaj lijek koristio u staroj Grčkoj i Rimu , ali trenutno ne postoji nijedan naučni dokaz koji zaista govori o tome da preslica može uspiješno da izliječi tuberkolozu i najteža krvarenja pluća i želuca.

OVE TVRDNJE NISU ISTINITE I MOGU BITI OPASNE ZBOG TOGA VAM SAVJETUJEMO DA IH NE POKUŠAVATE!

Izvinjavamo se našim čitaocima koje smo doveli u zabludu i zahvaljujemo se timu iz raskrinkavanje.ba na dostavljenim istinitim informacijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *