Čaj od JASMINA- Blagotvorna dejstva na naš organizam

Čaj od jasmina se u Kini koristi još od 13. veka. U to vreme, ovaj čaj je bio rezervisan samo za kraljevsku porodicu. Međutim, danas je ovaj čaj široko rasprostranjen i cenjen zbog svog višestruko blagotvornog dejstva na naš organizam.

Iako potiče iz Persije, čaj od jasmina je postao cenjen tek u Kini u vreme vladavine dinastije Song. Odatle se tokom vremena upotrba ovog čaja raširila na gotovo ceo svet.

Ima antioksidantska svojstva

Jedan od najcenjenijih aspekata čaja od jasmina je taj što sadrži velike količine antioksidanasa, posebno Katehina. Zahvaljujući ovome ovaj čaj može da pomogne u borbi sa štetnim toksinima i slobodnim radikalima i na taj način spreči ili smanji upalne procese u organizmu.

Pomaže pri mršavljenju

Čaj od jasmina može da bude dobar dodatak vašoj ishrani ukoliko pokušavate da se rešite viška kilograma. Njegovim redovnim konzumiranjem možete da ubrzate vaš metabolizam i samim tim povećate dnevnu potrošnju kalorija.

Štiti srce

Za osobe koje u porodici imaju istoriju bolesti srca, ovaj čaj je odličan dodatak prevenciji kasnijih problema. Katehen, koji sadrži ovaj čaj, povoljno utiče na loš holesterol i povišen krvni pritisak, te njegovom redovnom upotrebom možete pomoći sebi i zaštititi svoje zdravlje.

Utiče na ćelije raka

U studiji Instituta nutricionizma i higijene ishrane, u okviru Akademije preventivne medicine u Pekingu, sprovedena na laboratorijskim pacovima, ističe se da redovno konzumiranje zelenog, oolong čaja ili čaja od jasmina može utiče na smanjenje učestalosti pojave tumornih ćelija, te to ovaj čaj čini odličnim izborom napitka za prevenciju tumora i kancera.

Smanjuje stres

Naša svakodnevna izloženost stresu razičitog tipa je često zanemaren faktor koji utiče na pogoršanje celokupnog zdravlja organizma. Studija naučnika iz Laboratorije nutritivne hemije pri Kjoto Univerzitetu (Japan) pokazala je da i sama izloženost mirisu čaja od lavande ili jasmina utiče na smanjenje stresa i relaksaciju organizma.

Jača imuni sistem

Ako se setimo da je čaj od jasmina pun antioksidanasa, utiče na smanjenje stresa, loš holesterol i povišen krvni pritisak neće nam biti čudno to što se ovaj čaj smatra odličnim busterom za nas imuni sistem. Zaštita imunog sistema se pokazala primarnom u prevencijih mnogih bolesti kojima smo danas podložniji zbog stresnog i brzog života koji vodimo.

Pomaže kod dijabetesa

Studija sprovedena u Japanu, na miševima obolelim od dijabetesa i zdravim ljudima, pokazala je da čaj od jasmina utiče na poboljšanje bolesti kod miševa i prevenciju nastanka bolesti kod zdravih ljudi.

Utiče na holesterol

Studija iz 2008. godine pokažala je da čaj od jasmina svojim antioksidantskim i antiupalnim svojstvima utiče na smanjenje lošeg holesterola i poboljšanje zdravstvenog stanja ljudi obolelelih od kardiovaskularnih bolesti.

Usporava starenje

Ukoliko tražite prirodne načine usporenja naglog starenja kože čaj od jasmina je još jedan odličan izbor. Antioksidansi koje sadrži usporavaju proces starenja kože i pomažu u borbi sa upalnim procesima kože. Svakodnevnom konzumacijom i pravilnom ishranom sprečite pojavu staračkih pega i flekica na koži.

Smanjuje bol

Iako je efekat blag, zabeleženo je da čaj od jasmina potpuno prirodno utiče na smanjenje bola. Sledeći put kad imate glavobolju razmislite da prvo posegnite za ovim čajem, pa za tebletom.

Opšta preporuka za svakodnevno konzumiranje je dve do tri šolje.

Izvor: ananasmag.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *