40 DANA UJUTRU JEDITE 1 ČEN BIJELOG LUKA: Evo šta će se desiti s vašim organizmu, ostaćete u čudu!

Vjerovatno je suvišno reći da je bokeli luk (Allium sativum) od davnina poznat kao vrlo moćan prirodni lijek.Poznato je da su stari Egipćani, u vrijeme građenja piramida svojim robovima često davali bijeli luk da bi ih održali u dobroj kondiciji.Bijeli luk je glavni sastojak starog tibetanskog leka čiji je recept zapisan prije više od 2000 godina.

Tokom istorije za vrijeme ratova u svim krajevima sveta, i kad god je vladala glad i nemaština, beli luk je bio značajna namirnica i lijek protiv mnogih bolesti.

Crni hljeb, bijeli luk i kiselo mlijeko jesu osnovne namirnice stogodišnjaka sa Kavkaza. Istrazivanja u Japanu još pre dva vijeka potvrdila su pozitivan učinak bijelog luka na beri-beri. Naša narodna medicina takođe, veoma cijeni ovu biljku tako da se često nalazi u sastavu mnogih melema i prirodnih lijekova na biljnoj bazi.U našem narodu postoji dosta vjerovanja vezana za ovu biljku a jedno od njih glasi: Onaj ko svako jutro tokom četrdeset dana pojede po jedan čen bijelog luka, moći će i preko dana da vidi zvijezde.

Danas savremena medicina naučnim istraživanjima samo potvrđuje sva ranija saznanja u vezi ove biljke do kojih je čovječanstvo došlo kroz vijekovna iskustva prenosena sa koljena na koljeno. U apotekama širom svijeta na raspolaganju je veliki broj biljnih preparata na bazi bijelog luka, koji se primjenjuju kao pomoćna ljekovita i preventivna sredstva.

Bijeli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.

Glavni sastojak bijelog luka je alicin, koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo, ali taj “čudesni sastojak” zaslužan je i za još nešto.

Iako bi mnogi mogli pomisliti kako se “priroda poigrala” pa je baš bijelom luku dala afrodizijačka svojstva, nauka je potvrdila da alicin potiče protok krvi u polne organe, što ima afrodizijačko djelovanje. Bijeli luk i njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo delovanje na infekcije prouzrokovane bakterijama i virusima. Istraživanja pokazuju da bijeli luk ima antikancerogena svojstva. Redovno konzumiranje većih količina bijelog luka može da smanji rizik od pojave mnogih vrsta raka, posebno raka rektuma i bubrega. Koristi se za mnoge tegobe i na razne načine.Šta sve liječi bijeli luk?

Na prvom mjestu bijeli luk snižava krvni pritisak kao i nivo holesterola u krvi. Odmah iza toga, ova biljka je dokazan antibiotik, pa se veoma često upotrebljava za suzbijanje prehlade i gripa, a koristan je i kao preventiva protiv ovih bolesti.

Redovnim konzumiranjem bijelog luka umanjuje se rizik od pojave raka, povećava imunitet i proizvodnja antitela u organizmu. Štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Vjerovali ili ne, beli luk čak otklanja umor, napetost, uznemirenost i popravlja raspolozenje, zahvaljujući mineralu selenu koji se nalazi u ovoj biljci.

Bijeli luk djeluje protiv crijevnih parazita, tako da osobe koje redovno konzumiraju ovu namirnicu teško da mogu da obole od parazita u crijevima. Lambrija (parazitarna bolest creva), uspješno se liječi uz pomoć svježeg bijelog luka i to svega za nekoliko dana. On je takođe, veoma moćan borac protiv gljivičnih infekcija.

Bijeli luk upotrebljen u malim količinama, kao dodatak jelima koja izazivaju gasove (pasulj, grašak…), umanjuje nadimanje stomaka. Inače ova biljka je odličan antioksidans, usporava proces starenja i efikasno štiti od mnogih hroničnih oboljenja, katarakte, bronhitisa, Parkinsonove bolesti.

Interesantno je reći da bebe prilikom dojenja popiju veću kolicinu mleka ukoliko je majka nešto pre dojenja konzumirala beli luk. Pri tom neće izazvati dodatne neželjene grčeve kod bebe. Ova informacija može biti korisna majkama čije bebe imaju slabiji apetit i nedovoljno sisaju.

Na samom početku gripa ili prehlade dobro je pojesti jedan ili dva čena belog luka. Ova biljka efikasno ubija bakterije, viruse i gljivice pa može u startu spriječiti dalji razvoj bolesti. Ukoliko do bolesti ipak dođe, opet će pomoći beli luk jer je snažan antibiotik, olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi.

Bijeli luk poseduje ljekovita svojstva kako u svježem, tako i u kuvanom obliku a važno je znati da se protiv parazita, gljivica, virusa i bakterija preporučuje upotreba svježeg bijelog luka.

U kuhanom obliku daje najbolje rezultate za zaštitu krvnih sudova, protiv infarkta i tromboze, dok se ukiseljen bijeli luk preporučuje kao zaštita od raka.

Bijeli luk, limun i med protiv starenja

Priprema:

Sitno samljeti 10 glavica bijelog luka pa dobro pomešati sa 1 kg meda i sokom od 10 limuna.
Nasuti u staklenu posudu, poklopiti i ostaviti da odstoji 8-10 dana.
Nakon toga dva puta dnevno, pre obroka, uzimati po jednu kašiku mješavine.

Ova mješavina bijelog luka, limuna i meda usporava proces starenja organizma.Čišćenje krvnih sudova

Jedan čen bijelog stavite u usta i natapajte pljuvačkom, valjajte po ustima….
Nakon pola sata izbacite čen iz usta.
Kinezi smatraju da na ovaj način izbacite iz tijela toksine i sve ono što izaziva bolest u organizmu.

Za bolove u uhu

Prokuhajte dva čena bijelog luka u malo vode i ohlađene 2 kapi ukapajte u bolno uho.
Za par minuta osetićete olakšanje.
Liječenje ešerihije

Svako veče u jednu čašicu vode potopite zgnječen čen bijelog luka.
Ujutru popijte vodu na prazan stomak.
Ovu kuru sprovedite sedam dana.

Novi.ba/Stil.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *