Moćan i veoma djelotvoran…

Neprijatni kašalj vrlo je čest bez obzira na godišnja doba, ali postoji lijek koji se krije u vašem domu. Saznajte kako ukusnim prirodnim sirupom izliječiti kašalj te kako tijelu vratiti energiju. Ovaj sirup je toliko ukusan da ga možete “srknuti” iz čistog užitka. Lovor mu daje poseban ukus i ton slatkoće i gorčine, limun mu doda svoju posebnost kiselosti, a šećer je onaj koji “vozi” ove sastojke i s vodom ih pronosi kroz tijelo.

Limun,
Limun,

RECEPT:

 

Sastojci:

– 6 listova lovora

– 2,5 dl vode

– 6 kašika šećera (najbolje je koristiti smeđi, muscovado šećer, a može i obični bijeli)

– 1 limun

Limun, Lovorov list,
Limun, Lovorov list,

Priprema:

Prokuhajte u posudi vodu. Dodajte listove lovora i kuhajte poklopljeno od 6 – 10 minuta. Sačekajte da se čaj ohladi, a zatim izvadite listove lovora, uspite u posudu u kojoj ćete pripremati sirup, pa umiješajte šećer i iscijedite cijeli limun. Dobro promiješajte i pričekajte da se sav šećer istopi.

Primjena:

Uzimajte po kašičicu nekoliko puta dnevno. Prvi dan možete uzimati po kašičicu uvijek kada se javljaju intenzivni napadi kašlja.

Lovorov list,
Lovorov list,

Napomena:

Sirup možete čuvati u frižideru nekoliko dana. Ukoliko imate i druge simptome prehlade, nakon sirupa korisno je dodatno uzeti krišku limuna, oguliti je i sadržaj ostatka limuna prožvakati. Veoma je djelotvoran u suzbijanju suhog kašlja.

Izvor: kuhinja-i-ideje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *